Řešením mají být například šetrné budovy. Multifunkční hala, která má vzniknout na výstavišti, bude obklopená rostlinami  a ochladí výstaviště a okolí. „Je to nejteplejší část Brna. Hned za řekou je koupaliště Riviéra, kde je dostatek vody i zeleně a teploty tam jsou téměř mnohem nižší,“ komentovala výstavbu primátorka Markéta Vaňková.

Plánovaná úřednická budova na Malinovského bude druhou budovou, která přispěje k zlepšení situace. Magistrát podle Vaňkové začal také instalovat chytré vodoměry a plánuje postavit dvě nádrže na zachycování vody při prudkých srážkách. 

Radnice Brno-sever. Ilustrační fotografie.
Radní Brna-severu se chtějí stěhovat. Uvažují o kasárnách

Snaha o posun vpřed souvisí s programem SUWAC zabývajícím se udržitelností vody v povodí řeky Dyje. Program řeší větší území a zahrnuje spolupráci šesti krajů. „Pokud budeme klimatickou změnu řešit každý zvlášť, tak výsledku nedosáhneme,“ řekla primátorka Jihlavy Karolína Koubová.

Spoluprací na projektech chtějí kraje spojit úsilí a zabránit suchům a růstu teplot. „Jestliže je na severu Moravy dostatek vody a na jihu není žádná, musíme věnovat pozornost tomu, jak ji tam dostaneme,“ vyzval poslanec a bývalý brněnský primátor Roman Onderka.

Povodí Dyje trpí dopady sucha a klimatickými změnami nejvíce. „Momentálně nás zaskočilo pět až šest let sucha, které historicky skoro nikdo nepamatuje,“ řekl Pavel Punčochář ze sekce vodního hospodaření ministerstva zemědělství. 

JAN MAZÁČ

Ilustrační foto
Jihomoravany trápí letní nemoci. Za angínu často může klimatizace