Ta totiž po necelém měsíci pátrání přišla s překvapivým odhalením. Celé napadení si dvacetiletá kamarádka majitelky psa vymyslela.

Uvedla, že přibližně dvoukilového krysaříka nechtěně zranila při uklízení bytu. „O psa se starala, ale při uklízení na něj měla převrhnout kbelík s koncentrovaným čistícím přípravkem. Pes se při tom vážně zranil. Žena dostala strach, přemluvila přítele a společně vymysleli verzi o přepadení třemi chlapci. Právě muž se později přiznal, že je to celé výmysl," řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Zda to tak vše skutečně bylo, není jisté. Případ ještě není uzavřený. Jaký trest padne, nechtěli policisté předjímat.

Celý případ od začátku budí velké emoce. Nyní o to větší, že dospělá žena svedla zranění psa na trojici nevinných dětí. Ty podle ní měly psa polít kyselinou a udeřit do hlavy klackem. „A takto se chová dospělá osoba. To je snad ještě horší než kdyby to udělaly ty děti. Doufám, že majitelka bude požadovat náhradu škody od své kamarádky a trestní stíhání. Chudák zvíře trpí jen pro neopatrnost dospělé osoby," uvedla na Facebooku čtenářka Blanenského deníku Rovnost Kamila Peterková.

Další lidé spekulují, že se mohlo jednat o pomstu. Vztahy mezi zmíněnou trojicí totiž byly údajně komplikované. To potvrdila i policie.

Policejní mluvčí Bohumil Malášek uvedl, že noc před smyšleným útokem strávila trojice společně v bytě a na bujarém večírku popíjela alkohol. Jednadvacetiletá majitelka psa pak ráno odešla.

Blanenskému deníku Rovnost se s ní ve středu nepodařilo spojit. Opakovaně nebrala telefon a nereagovala ani na textovou zprávu. „Vzájemné vztahy trojice mladých lidí byly složité. Žena, která druhý den přepadení oznámila, později u výslechu tvrdila, že by majitelce nedokázala vysvětlit, že šlo o nešťastnou náhodu," dodal Malášek.

Pří pátrání policisté v blanenských školách zjišťovali, zda někteří ze žáků v době oznámeného útoku nechyběli. K napadení totiž mělo dojít kolem poledne. Ve školách žádného podezřelého ale nezjistili, stejně jako svědky v okolí místa činu. Uvedenou trojici chlapců nezachytily ani bezpečnostní kamery, které monitorují tuto část města.

Nešťastná náhoda?

Že nešlo o nešťastnou náhodu, je přesvědčená ostravská chovatelka Irena Němcová, která pejska vypiplala ve své stanici. „Že se na Filutu skácel kýbl se Savem a je přitom poleptaný jen na obličeji a uších? To mi přijde hodně přitažené za vlasy. Navíc měl vyražené oko. Případ není ještě uzavřený. Doufám, že to policie zkonzultuje s veterináři, zda se pes mohl zranit způsobem, jakým popisuje kamarádka majitelky krysaříka. Jednou už lhala. Nevěřím jí," řekla Němcová.

S ženou z Blanska, které psa před časem prodala, byla naposledy v kontaktu minulý týden. Redakce její jméno zná, ale přála si zůstat v anonymitě.

Pes už má z poraněného oka vytažené stehy a je aktivní. V minulosti byl na dvou výstavách. S tím je však konec. „Dostala jsem video s Filutou. Už je veselý a zdá se, že se z toho otřepal. Ale na jedno oko asi stejně vidět nebude," dodala chovatelka.

Starostovi Blanska Ivo Polákovi došlo v uplynulých dnech elektronickou poštou několik zpráv s řadou sprostých slov. „Pisatelé nadávali, co se to po městě pohybuje za spratky a že s tím radnice nic nedělá. Vysvětloval jsem jim, že je to celé věc policie a na nějaké předčasné soudy je do uzavření případu brzo," řekl Polák.

Blanenští úředníci však ve spolupráci s místním útulkem pro psy na případ přesto zareagovali. Připravili na školách sérii přednášek o týrání zvířat. „Že si to paní, co venčila psa, celé vymyslela je pro mě blesk s čistého nebe. Možná se teď někteří chytnou za nos, když nadávali, co se tady potlouká za nezletilé chuligány. Na druhou stranu jsou přednášky o týrání zvířat pro děti jistým druhem prevence. V dnešní době je to stále aktuální téma," řekl starosta.