Potom už jen kuchaři předvádějí svůj um v kombinování neotřelých chutí a vůní tak, aby gurmánům připravili nejharmoničtější a nejvyváženější burger. „Je to zážitek. A tomuhle vážně někdo říká fastfood? Ani náhodou,“ usmívá se Michal, jeden z labužníků, kteří o víkendu zavítali na Burger Street Festival do Mikulova.

Stovkám lidí svoje poctivě připravované pochutiny nabízí víc jak deset prestižních burgermakerů a dalších prodejců světového street foodu. „Hodně silné zastoupení tady má například brněnská gastro scéna. Ochutnat mohou lidé opravdu širokou paletu kombinací nejrůznějších chutí. Za mě je zajímavý třeba burger flambovaný s whiskey, nebo burgery připravované do domácích housek z louhovaného těsta. Pozornost si zaslouží určitě i burgery s nádechem japonské kuchyně. Zkrátka je z čeho vybírat,“ láká za pořadatele Jiří Smetana.

Ilustrační foto.
Kormoráni už se na jihu Moravy mohou střílet, sežerou i kilovou rybu

Cíleně za burgery do Mikulova dorazila i Brňanka Kateřina Řezníčková. „Nejím je zase tak často, takže jsem se na burger festival do Mikulova moc těšila. Dala jsem si jeden klasický s vyzrálým hovězím masem a ochutnala i jeden vegetariánský od kamarádky,“ ukazuje žena.

Na festivalu, který zakotvil pod hradbami mikulovského zámku u parkoviště na ulici Alfonse Muchy, jich nakonec více nezvládla. A to přesto, že odolávala jen velice těžko. „Škoda, že kuchaři nenabízeli taky degustační mini burgery, abychom jich mohly s kamarádkou ochutnat víc a ohodnotit ten nejlepší. Takhle velké burgery do sebe totiž nenasoukám,“ mrzelo ji.

Festival v Mikulově pokračuje i v neděli. Skončí až s osmou hodinou večerní. Burger Street Festival se na Břeclavsko v létě ještě jednou vrátí. A to o posledním srpnovém víkendu, kdy budou grilovat burgermakeři přímo mezi vinicemi u vinařství Reisten v Pavlově.