Malé roztomilé příšerky všemožných tvarů. Kdo by alespoň vzdáleně neznal Pikachu. Nyní mají miliony lidí díky hře Pokémon Go šanci jeho i další nestvůrky chytnout do svého telefonu. Jsou všude kolem a objevují se na skutečných mapách měst. „Počkej, tady zrovna vidím Rattata," hlásí Válka radostně hned před redakcí Břeclavského deníku Rovnost.

Celkem má náruživý hráč už 37 ze 150 postaviček. „Zdaleka ne všechny lze ale chytit ve městě. Někteří se objevují jen u vody, jiní v horách. Ty úplně nejvzácnější jsou pak třeba na místech jako Mount Everest, takže není tak lehké je chytnout," zatváří se na chvíli zklamaně.

Ačkoliv se některým může zdát, že lovení primitivních tvorů je dětinskou zábavou, Válka nabízí i jiný pohled. „Třeba brácha pořád jenom seděl u počítače a skoro se nehýbal. Teď běhá po venku a snaží se nasbírat co nejvíc Pokémonů. Je skvělé, že hra má i pozitivní dopad na zdraví," myslí si.

Nadšenci sbírají také vajíčka, ze kterých se poté líhnou rozličné potvory. K tomu je ale zapotřebí nejprve nachodit pět kilometrů. „A rozhodně nemůžete jet autem, protože k počítání metrů je nutné se pohybovat rychlostí menší než deset kilometrů za hodinu," říká se zápalem.

Další z výhod podle Války spočívá v kontaktu s ostatními uživateli. „Díky hře jsem se seznámil s několika zajímavými lidmi. Jde o dobrou záminku k hovoru. Byli jsme například s přáteli lovit, když byla velká bouřka. Vzali jsme v noci deštníky a šli jsme na to," povídá s úsměvem.

S nepochopením okolí se nesetkal. „Naopak nastávají vtipné situace. Byl jsem něco řešit pracovně, a když jsme se s kolegou dozvěděli, že oba hrajeme, začali jsme se přátelsky popichovat. Řekl mi třeba: Nachystej si prezentaci o tom, jak je červený tým nejlepší a můžeme se spolu bavit. Jenže já patřím do modré sestavy!" dává další příklad šílenství, které se kolem aplikace rozpoutalo.

DAVID BALÁŠ