V prvním pololetí letošního roku dokončili stavbaři na jihu Moravy 2 228 bytů. Téměř polovinu z nich v Brně a na Brněnsku. Ve srovnání s předchozím rokem je to za stejné období nárůst o více než pět set bytů. Přibylo také těch rozestavěných, je jich 2 448. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Nejvíce bytů opět přibude v Brně a na Brněnsku. O více než třetinu poklesl zájem o výstavbu na Blanensku. „Téměř dvanáct set bytů vznikne v rodinných domech a necelých devět set v bytových. Za první pololetí letošního roku přibyla také stavební povolení. Meziročně o 304. Nejvyšší nárůst jsme zaznamenali na Znojemsku, největší pokles v okrese Blansko,“ informovala Milada Jonášová z brněnské pobočky Českého statistické úřadu.

Bytový dům ve Francouzské ulici v Brně.
Prchají z Brna. Čtyři miliony za byt? Příliš, vysvětlují exodus třeba do Rosic

Růst počtu bytů souvisí podle brněnské ekonoma Petra Pelce s častějším vydáváním stavebních povolení. „Developeří protlačují jednodušší administrativu, aby mohli stavět. Většinou pak byty prodávají. Jejich ceny rostou pomaleji, ale i přes vyšší počet neklesnou. Zmenší se sice rozdíl mezi nabídkou a poptávkou, ale pokud nenastane výrazná ekonomická krize, kterou neočekáváme, tak ceny porostou,“ vyhodnotil.

Přibylo dokončených i začatých bytů
- 2 228 bytů dokončili za první pololetí letošního roku stavbaři v Jihomoravském kraji.
- 561 bytů oproti loňsku za stejné období přibylo.
- Nejvíce jich dokončili v Brně a na Brněnsku.
- Rozestavěných bytů bylo v prvním pololetí 2 448. O 450 více než loni.
- Úředníci vydali letos 4 515 stavebních povolení.
- Ve srovnání se stejným obdobím to bylo o 304 více.

S odborníkem souhlasí i břeclavský realitní makléř Robert Schmidt. „V Mikulově jsou lidé ochotní zaplatit šedesát tisíc za metr čtvereční bytu, naopak na severu kraje už nezaplatí ani pětatřicet. Problém je, že nelze stavět levněji kvůli ceně stavebních prací a cenám pozemků. Proto ani ceny bytů neklesnou,“ vysvětlil.

Doplnil, že cena za metr čtvereční v bytě v Brně se pohybuje mezi osmdesáti až sto tisíci korunami. „Lidé to stejně zaplatí. Téměř všichni naši zákazníci požadují již hotový byt. Nechtějí mít starosti s hledáním firmy a projektantů, protože obojí chybí. Někteří vyčkávají, že ceny spadnou, ale to se nedočkají,“ konstatoval.

V Tvarožné na Brněnsku stál před třemi lety pozemek pro rodinný dům i se zahradou téměř dva miliony. „Postavili jsme si dům a celkem jsme zaplatili zhruba šest milionů. Měli jsme ale štěstí. Dnes tu stojí pozemek dvojnásobek,“ potvrdil místní obyvatel Jan Mastný.

Byty v Brně. Ilustrační foto.
Byty v Brně na maximu? Ceny ještě porostou, tvrdí analytici

Kromě Brněnska, kde letos úředníci vydali téměř třináct stovek stavebních povolení, táhne nově také Znojemsko. Tam jich vydali přes osm set. „Lidé chtějí na jih. Je to kousek od Brna, je tam teplo a dobré spojení. Znojmo je pro ně navíc historicky velmi atraktivní. V současnosti mají větší zájem o byty v menších rodinných domech než v bytových,“ přiblížil ekonom Pelc.