Podle mluvčí rezortu Heleny Šindlerové prodej není vzhledem k neukončenému soudnímu sporu s bývalým nájemcem možný. „Informace týkající se přípravy prodeje pivovaru, popřípadě úvahy o výstavbě bytů na jeho místě, nejsou pravdivé. Preferujeme využití, které ve městě zachová pivovarnickou tradici,“ ujistila pro Deník Rovnost Šindlerová.

Pivovar Vyškov. Ilustrační foto.
Pivovar zastavil výrobu. Další lidi prý ale nepropouští

Milníky pivovaru
· Pivovar ve Vyškově vrchnost založila v roce 1680.
· V roce 1994 se stal majetkem státní společnosti Jihomoravské pivovary.
· V roce 2009 se podnik ocitl v třicetimilionové ztrátě, stát ho chtěl zavřít.
· Firma Czech Beverage Industry Company objekt získala do nájmu v roce 2011. Podle smlouvy v něm měla vařit pivo deset let.
· Loni na jaře však výroba skončila, zaměstnanci postupně dostali výpovědi.
· Nájemce se soudí s majitelem kvůli údajné závadě na pasteru.
· Vyčíslil škodu na 67 milionů.

Názory Vyškovanů se různí. Třeba Dominik Slovák je za přístup ministerstva rád. „Tradice vaření piva je ve Vyškově dlouhá a věřím, že i přes problémy na ni půjde znovu navázat. Možná by pomohl i nový majitel, soukromník,“ přemítal.

Naopak Tomáš Petržela by prý ocenil spíš bytovky. „Pivo už se v pivovaru stejně nikdy vařit nebude. I kdyby ano, myslím, že má svou slávu za sebou,“ řekl s tím, že bytů je ve Vyškově málo.

O dalším osudu pivovaru ministerstvo nyní nemůže rozhodnout. Kvůli soudu s nájemcem, firmou Czech Beverage Industry Company. Ta Jihomoravské pivovary zažalovala za ušlý zisk v desítkách milionů. Kvůli závadě na pasteru prý pivo oxidovalo.

Na posledním soudním jednání loni v září rozhodl soudce Petr Ševčík, že vadu a možné ovlivnění piva posoudí nezávislý znalec. „Trochu nás zdrželo, že si obě strany vyžádaly materiály, které jim pomohly specifikovat otázky pro znalce. Nyní už je mám, takže v dohledné době ustanovím znalce. Vyhodnocení bude chvíli trvat, může se jednat o tři, ale i šest měsíců,“ nastínil.

Opravu průtahu přes Ivanovice na Hané posunulo papírování.
Opravu průtahu přes město posunulo papírování. Začne až v květnu

Zatímco osud vyškovského piva je nejistý, černohorské má své místo na mapě pivařů jisté. Od roku 2010 patří do pivovarnické skupiny Pivovary Lobkowicz, pod níž pivovar zvýšil výrobu. Například loni černohorské pšeničné pivo Velen získalo ocenění Pivo České republiky. Pivovar tak obhájil své prvenství z roku 2016. Od třiadvacátého února také uvede na trh nové pivo Sea Witch IPA.