Věřitelský výbor tak rozhodoval o dalších krocích ve spojitosti se současným Penzionem Olšany. „Jednání bylo velmi složité, trvalo asi pět hodin. Nakonec jsme se usnesli na konání nové dražby," potvrdila advokátka brněnské stavební společnosti Kaláb, která farmu loni na podzim poslala do insolvence, Eliška Chobolová.

Bude ovšem potřeba doplnit znalecký posudek. „Nedohodli jsme se ani na vyvolávací ceně a zatím jsme neurčili ani dražební společnost. Jisté však je, že pohledávky se budou dražit zvlášť. První dražba se týkala celého podniku se vším všudy. Nyní jsme odsouhlasili oddělený prodej movitého a nemovitého majetku na jedné straně, a ostatních aktiv, jako jsou pohledávky a ochranné známky, pod něž spadá například Manéž Bolka Polívky, na straně druhé," vysvětlila advokátka.

Nižší cenu nechtějí

Podle ní na výboru padaly i návrhy na nižší dražební cenu, například deset milionů korun. „Ještě před začátkem schůze jsme spolu mluvili a dohodli se, že se budeme snažit, aby se nová dražba opět uskutečnila s vyvolávací cenou patnácti milionů," zmínil jednatel brněnské společnosti Tomáš Kaláb.

Jeho slova potvrdila i advokátka. „Pro nás je nižší částka zatím neakceptovatelná. Myslíme si, že pozemek se dá prodat i za námi navrhovanou sumu. Opakovaná dražba sice může být snížená o třicet procent, ale musí se na tom shodnout všichni věřitelé. Původní dražba byla neúspěšná, protože byly podniknuté účelové kroky, které naznačovaly komplikovaný přístup k farmě, a vydražitele odradily," uvedla Chobolová s tím, že pozemek přístupný je, a to dokonce ze dvou stran.

K opakované dražbě dojde do dvou měsíců. „Máme snahu ji udělat co nejdřív, stále se totiž objevují nějaké náklady a penzion už se dostal do dluhu. Museli být propuštění zaměstnanci i pozastavené energie. Uvažujeme dokonce nad tím, že by věřitelé mohli poskytnout jistou úvěrovou pomoc. A právě kvůli tomuto zadlužení se musí zpřesnit znalecký posudek," objasnila Chobolová.