„Za svůj osobní úspěch považuji to, ze jsem se v té džungli dokázal alespoň částečně zorientovat, nenechal se odradit, zastrašit a dokázal pracovat. V poslaneckém klubu Věcí veřejných jsem často dokázal ovlivnit rozhodnutí vedení," říká třiapadesátiletý bývalý poslanec Otto Chaloupka.

Poté uvažoval o návratu k podnikání, a to buď v České republice nebo v USA, kde dlouho žil. „Pak jsem si ale řekl, že se pokusím dál pokračovat v politice, protože jsem poznal, že přes všechny překážky je možné něco změnit, když se člověk nebojí a snaží se," říká.

Po nové politické cestě půjde ale už bez Věcí veřejných. „Zklamal mě Vít Bárta, který coby předseda strany kandidoval za jiný politický subjekt, zatímco svoji vlastní straně znemožnil připojit se k předčasným volbám," vysvětluje Chaloupka. I proto se rozhodl pro založení nové partaje. „Jejím prostřednictvím a poučený tříletým působením ve sněmovně přinesu do české politiky něco úplně nového," myslí si exposlanec.

Jeho nová strana se jmenuje Republika. „Chceme lidem představit opravdu pravicovou stranu, podporující nízké daně, podnikání, a tím zaměstnanost, rovnoprávnost a spravedlnost před zákonem i v sociálním systému," nastiňuje záměry Republiky Chaloupka.