Muž byl naštěstí opatrný a než se višňovice napil nebo ji někomu nabídl, nechal vzorek z ní prověřit v laboratoři v Brně, ve které určují obsah metanolu. „U rumu, který muž použil společně s dalšími ingrediencemi k výrobě višňovice, byla zjištěna hodnota 1,8 gramu metanolu na litr. Povolená norma je 0,8 gramu metanolu na litr tohoto typu destilátu. Laboratoř poté kontaktovala policii," uvedla jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová s tím, že muž přinesl na testování i vzorek slivovice, kde byla hodnota metanolu v normě.

Vyšetřování ukázalo, že šedesátiletý muž koupil dvacet litrů Lašského tuzemáku od neznámé podomní prodejkyně, která jej v červenci nabízela přímo v Sebranicích. Griotku namíchal z tohoto destilátu, své ovocné pálenky a přísad. Zkoumání ukázalo, že ovocná pálenka je v pořádku. „Ženu, která měla muži alkohol prodat, hledáme. V obci a okolí jsme vyhlásili, aby se případně přihlásili další lidé, kterým alkohol prodala, ale zatím se nikdo neozval. Důrazně jsme také lidi varovali, aby tuto podezřelou lihovinu v žádném případě nepili," doplnila Vedrová.

Podle policejní mluvčí je podomní prodej alkoholu neobvyklý. „Každopádně není bezpečné takový alkohol kupovat. Tento navíc ani nebyl opatřen kolky, proto se případem zabývají i celníci," upozornila.

Kontrolní měření obsahu metanolu v podezřelém tuzemáku provedou ještě v tišnovské laboratoři hasičů. „Výsledky rozborů s jistotou prokáží, zda je v nich obsažená hodnota metylalkoholu zdraví nebezpečná. To bude směrodatné pro další postup policie," dodala Vedrová.

Na otravu metanolem zemřelo v uplynulých dnech v republice 27 lidí. Jeho nadlimitní množství obsahovaly některé značky destilátů. Na jihu Moravy zemřeli dva lidé. V Boskovicích je v péči lékařů již několik dní vážně přiotrávený muž. V kraji stíhá policie za prodej závadného alkoholu šest lidí.