V nejbližších dnech začnou stavbaři most u Černé Hory podepírat. Krajní lhůta pro uvedení do částečného provozu je třináctého září. „Jestli po něm budou jezdit i kamiony nad dvanáct tun, budeme vědět nejpozději do tří pracovních dnů,“ dodal Rýdl.

Odklon tranzitní dopravy těžkých aut z trasy mezi Brnem a Svitavami bude podle něho aktuální, až půjde starý most k zemi. Tedy příští rok v únoru. „Chceme, aby stál co nejdéle, a na jeho zboření plynule navázala stavba nového,“ sdělil plán silničářů Rýdl.

Nový most chtějí postavit do konce příštího roku. S úředníky z odboru dopravy kraje se správci silnic dohodli, že dokumentaci k novému mostu dodají do konce listopadu.

V Černé Hoře se jezdí třicítkou. Teď přibude výraznější dopravní značení.
Další přechod? Ne, v Černé Hoře se dočkají jen lepšího značení

Bourání a stavba mají trvat od jara do konce příštího roku. Řešení dopravní situace na frekventované silnici I/43 po tu dobu zatím není jasné. Je možné, že městys Černá Hora čeká podobná situace jako nyní i v příštím roce. Kudy objížďka povede, totiž mluvčí správy silnic neřekl.

Most v datech
∙ 19. 6. začala oprava mostu na I/43 u Černé Hory
∙ 20. 7. silničáři most zcela uzavřeli
∙ 13. 9. je poslední termín pro jeho částečné zprovoznění
∙ únor 2018 – starý most padne k zemi
∙ březen až prosinec 2018 – stavba nového mostu

Ať už se bude týkat objízdná trasa kteréhokoliv města nebo obce, výraznou úlevu by lidem přinesl odklon tranzitní dopravy těžké nákladní dopravy. K tomu se konkrétně vyjádřil jen policejní mluvčí Pavel Šváb. „Na odklonu trváme, ať bude most podepřený, nebo ne,“ zmínil.

Mluvčí dále podotkl, že se policie bude Černé Hoře dál věnovat. „Hlavní slovo má Úsek provozovatele elektronického mýta ŘSD,“ informovala mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková. Po jeho souhlasu podle ní projedná krajský úřad odklon v co nejkratším termínu.

Černohorští se obávali, že třiadvacátého září přijdou o oblíbenou Pivní pouť. „Akce na devadesát procent bude,“ oznámil Marek Pivka z černohorského pivovaru. Sice bez stánků a kolotočů, ale o program v pivovaru a na výletišti návštěvníci nepřijdou. Stejně tak o ohňostroj.

Tisíce aut zahltily městys Černá Hora poté, co dělníci při plánované opravě mostu odhalili zrezavělé kotvy. Ty vyděsily silničáře natolik, že most okamžitě uzavřeli.

Ilustrační foto
U Holešína postaví nový most. Ten starý z roku 1950 je v havarijním stavu