Název Molčanovy funkce je stejné dlouhý, jako zástup prohlédnutých vozidel: vedoucí oddělení dokumentace, dokladů a specializovaných činností na jižní Moravě. „Zaměřujeme se nelegální migraci cizinců a s tím spojenou trestnou činnost převaděčství. Zároveň pátráme po kradených věcech, hledaných osobách, drogách nebo radioaktivních materiálech," říká Molčan, zatímco jeho podřízení kontrolují nákladní prostor jedné z dodávek.

Když mluví o nabytých zkušenostech, nemůže zapomenout na několik dřívějších případů, kdy se cizinci dostali do kamionů, aniž o tom šofér věděl. „Zachytili jsme například auto, v němž byli Afghánci. Řešili jsme, jestli o nich řidič věděl nebo ne. Zastavují totiž na benzínkách, kde migranti rozříznou plachtu nebo utrhnou plombu na dveřích přívěsu. Vlezou tam a dovezou se až k nám," vypráví Molčan.

Cizinci podle něj často ani neví, ve které zemi vyskočí. Často pochází z blízkého východu. „Afghánistán, Sýrie, Irán… Většinou jsou ze zemí, kde jsou nějaké nepokoje," poznamenává Molčan, který byl ještě před chvíli ve speciální dodávce.

V té je technologie rozpoznávající pravost dokladů. I to se běženci snaží obejít. Sází na to, že je Evropané od sebe hůře rozpoznávají a dokumenty si mezi sebou půjčují. „Doklady zkoumáme různými světly, ať už ultrafialovým nebo infračerveným. Prohlížíme je ze všech možných úhlů a blízkostí," ujišťuje Molčan.

Ačkoliv se někteří ze zahraničních řidičů proti kontrolám ohrazují slovy o volném pohybu v Schengenském prostoru, Molčan si za prohlídkami stojí. Vzpomíná přitom loňské případy na Znojemsku, kde několik cizinců pobodalo muže. Policisté tehdy vyšetřovali také několik znásilnění.