Revoluce začala na její narozeniny

Brno - Pořady rádia Svobodná Evropa a Hlas Ameriky. To byl impuls, díky kterému se bývalá brněnská disidentka Hana Holcnerová rozhodla otevřeně vystoupit proti komunistické moci. „Jednoho dne jsem si řekla, že už se nemůžu dál dívat, jak jsou věznění lidé, kteří mají stejné názory jako já. Chtěla jsem je podpořit,"svěřuje se.

Její snaha bojovat proti režimu ji nakonec přivedla k přední postavě disentu v Brně Jaroslavu Šabatovi. „Zazvonila jsem u něj a chtěla podepsat Chartu 77," vypráví žena.

Když sedmnáctého listopadu 1989 demonstrovali studenti na Národní třídě v Praze, zrovna slavila devětadvacáté narozeniny. „V noci mi volal Petr Uhl, jestli souhlasím s uveřejněním zprávy, že v Praze zabili studenta Martina Šmída," vzpomíná.

Hana Holcnerová
- 54 let, v invalidním důchodu
- přední osobnost brněnské pobočky Nezávislého mírového sdružení a Východoevropské informační agentury
- v listopadu 1989 spoluzakládala brněnské Občanské fórum

Začátek sametové revoluce nebyl pro mladou disidentku velké překvapení. „Postupně se dařilo propojovat disidenty s dalšími nespokojenci. Bylo jasné, že to k něčemu podobnému směřuje," vysvětluje Holcnerová. Nejvíc se bála, že po zásahu armády bude mít krvavý průběh.

Disidentka už v sobotu sepsala leták s výzvou k shromáždění na náměstí Svobody v Brně plánované na pondělí dvacátého listopadu. Výzvu podepsalo devět výrazných osobností brněnského disentu. „Zajímavé bylo, že podpisy jsem sháněla telefonicky, ale Státní bezpečnost, jejíž příslušníci běžně odposlouchávali hovory, nezasáhla. Asi ji události zaskočily," myslí si.

Po zbytek víkendu roznášela výzvu po vysokoškolských kolejích. „Studenti ani nevěděli, že v Praze byla nějaká demonstrace nebo kdo je Václav Havel," upozorňuje.

Přesto v pondělí přišlo na náměstí Svobody několik desítek tisíc lidí. Holcnerová se protestů nezúčastnila. „Odpoledne mě Státní bezpečnost sebrala na ulici. Bez důvodu, ani mě nevyslýchali," myslí si Holcnerová. V noci disidentku pustili, ale v úterý se situace opakovala a opět ji zavřeli.

Na shromáždění se dostala až ve středu. „To byl také den, kdy jsme večer ve Vysokoškolském klubu v Gorkého ulici založili Občanské fórum Brno," uzavírá Holcnerová.

TOMÁŠ KÁRA

DALŠÍCH PĚT PŘÍBĚHŮ SI PŘEČTĚTE V ÚTERNÍM DENÍKU ROVNOST