Jeden z největších zájmů o půjčky zaznamenává společnost Provident Financial, která potvrdila, že si před Vánoci bere půjčku až o polovinu víc lidí než v jiném období. „Jen za první tři týdny v prosinci jsme půjčili na jižní Moravě peníze už 1 614 zákazníkům," sdělil mluvčí společnosti Ondřej Holoubek.

I další nebankovní společnost Cetelem eviduje větší zájem o úvěry i karty. „Dá se říct, že zájem pomalu začíná v říjnu, začátkem listopadu sílí a v prosinci je pak v souvislosti s Vánoci nejsilnější. Lidé si berou úvěry, ale hlavně se navyšuje elektronika, kterou si kupují na splátky," sdělila mluvčí Cetelemu Barbora Minksová.

Zároveň dodala, že to neplatí jen do prosince, ale i v lednu, kdy si lidé berou věci na splátky nebo půjčky kvůli povánočním výprodejům.

Exekutorská komora České republiky varuje před zadlužováním v souvislosti s Vánocemi. „Spotřebitelé by neměli podléhat nejrůznějším nebankovním půjčkám a nevýhodným úvěrům. Kvůli neschopnosti splácet se pak totiž dostávají do finančních problémů," přiblížila mluvčí Exekutorské komory České republiky Petra Báčová.

Jak dodala, neřešená předvánoční půjčka dohání dlužníky až po Novém roce, kdy jejich bezplatné poradny zaznamenávají zvýšený zájem klientů. Jedna z poraden se nachází i v Brně. Exekutorská komora loni v kraji zaznamenala šestasedmdesát tisíc exekucí.

Problémy se splátkou půjčky zažila například Brňanka Pavla Zemčíková. „Minulý rok pro mě byl skutečně těžký, ztratila jsem práci a blížily se Vánoce. Mám dvě děti a nemohly přece zůstat bez dárků. Styděla jsem se požádat o pomoc rodinu, a tak jsem si vypůjčila peníze od nebankovní společnosti," přiznala Zemčíková.

Už si prý uvědomila, že je lepší splácet dluh rodině bez navýšení než nebankovní společnosti. Její příběh má dobrý konec, ale mnoho dalších už takové štěstí nepotkalo.

Podle mluvčí Diecézní charity v Brně Diany Tuyet-Lan Kosinové se tento problém netýká jen Vánoc. „U nás jsou lidé, kteří si brali půjčky na existenční přežití. Přišli o práci, půjčku se snažili vytlouct půjčkou. Nárůst počtu klientů v dluhové pasti je oproti minulému roku téměř dvojnásobný," sdělila Kosinová.

Mezi banky, které zaznamenávají vyšší zájem o úvěry, patří i Česká spořitelna. „Před Vánoci je o ně vždy větší zájem. Před koncem roku registrujeme zvýšení zájmu o úvěry oproti letnímu období zhruba o deset až patnáct procent. Očekáváme, že k podobnému nárůstu dojde i letos. Obecně můžeme říct, že největší zájem o spotřebitelské úvěry bývá v listopadu, konkrétně v jeho druhé polovině. Průměrná poskytnutá výše půjčky v tomto období je na jižní Moravě kolem sto dvaceti tisíc korun," sdělila Klára Pačesová z tiskového centra České spořitelny.

Podle ní to však neznamená, že lidé jen bezhlavě utrácejí za věci krátkodobé spotřeby. „Většinou jde o investici, která je spojená s výbavou domácnosti, například elektronika, nábytek nebo zařízení bytu," sdělila mluvčí Pačesová.

půjčky a exekuce
Česká spořitelna zaznamenává před koncem roku zvýšení zájmu o úvěry o deset až patnáct procent
průměrná poskytnutá výše půjčky v tomto období je kolem sto dvaceti tisíc korun
Exekutorská komora České republiky loni zaznamenala na jižní Moravě šestasedmdesát tisíc exekucí
Provident Financial půjčili v kraji za první tři týdny v prosinci peníze už 1 614 zákazníkům