Celý středeční večer a čtvrteční ráno si lidé trápili hlavy s tím, co způsobilo otřesy a záhadné zvuky nad celým krajem okolo půl šesté hodiny v podvečer.

S jednou teorií přišel například Petr Schwarz ze Zaječí. „Údajně se jednalo o výbuchy vzniklé při čištění sazí z komínů firmy, která sídlí ve Starovičkách. Nikdo prý nebyl zraněn ani nic podobně. Tuto informaci mám od známého, který tam pracuje," řekl muž.

Zážitek ze středečního podvečera popsal i Zdeněk Čech, který pracuje v Rohatci na Hodonínsku. „Odcházel jsem kolem půl šesté z práce a najednou jsem slyšel obrovské rány, jako kdyby v mojí těsné blízkosti uhodil blesk. Docela jsem se lekl," sdělil Čech.

Dvě hlasité detonační rány slyšeli i lidé na Brněnsku. V komentářích na Facebooku to potvrzovali uživatelé sociální sítě i brněnské Slatiny, Bosonoh nebo Černovic a předháněli se v psaní všemožných teorií.

Ve skutečnosti však nad krajem přelétly stíhačky Gripen. „Kolem půl šesté odpoledne prolétaly nad oblastí dva letouny JAS-39 Gripen, které zajišťují ochranu vzdušného prostoru České republiky. Letěly k civilnímu letounu se ztrátou spojení. Dva výrazné zvuky odpovídají skutečnosti, že letouny letěly nadzvukovou rychlostí," vysvětlila mluvčí Generálního štábu české armády Jana Růžičková.

Civilní letadlo nakonec spojení navázalo, takže další zásah nebyl nutný. „Za poslední tři měsíce armádní letouny vyrazily do pohotovosti dvakrát," doplnila Růžičková.

Právě při překročení rychlosti zvuku dochází ke zvukovému efektu a tlakovému efektu, který lidé na zemi zachytí jako rány.

Takzvaný sonický třesk, jak se fyzikální jev nazývá, může být i nebezpečný. „Může třeba vysklít okna nebo poškodit sluch. Ovšem jen za určitých okolností a pokud je blízko. Když piloti trénují nadzvukovou rychlost, musí létat vysoko, aby dopad rázové vlny omezili," vysvětlil letecký nadšenec a pilot ve výcviku Radim Stibůrek.

Zároveň upozornil, že nácvik nadzvukových letů je v České republice omezený. „Nemáme na to prostory ani tratě. Je tedy zajišťovaný jen ve vymezených oblastech," dodal muž.

Zmatení lidé se z nejistoty obraceli na hasiče a policisty. „Zjišťovali jsme to společně s kolegy z Hodonínska. K žádnému výbuchu nedošlo, mělo jít o věc spojenou s letadly ze Slovenska," sdělila ve čtvrtek dopoledne břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Podobnou odpověď měli pro vystrašené Jihomoravany i hasiči. „Lidé se ptali, co se stalo, ale hasiči nikam nevyjížděli a neměli jsme ani nic nahlášeného," podotkl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

TOMÁŠ KREMR
JIŘÍ KOSÍK
LUKÁŠ IVÁNEK