V posledních letech nebyla populační situace čápů černých na území národního parku vůbec příznivá a pravděpodobně dva poslední roky zde k hnízdění vůbec nedošlo. V Podyjí se přitom čápi pravidelně vyskytovali a hnízdili již před vyhlášením národního parku. Vše nasvědčuje tomu, že se nyní situace obrací k lepšímu. „Území parku aktuálně obývají dva páry čápů černých. Na svých hnízdech krmí každý po dvou mláďatech. Pro svá hnízda si čápi vybrali klidné oblasti na východě a západě Podyjí,“ sdělil zoolog Správy Národního parku Podyjí a autor snímku Zdeněk Mačát.

Východní hnízdo je na statném dubu. Pro to západní si ptáci vybrali uschlý smrk. „Jeho budoucnost v následujících letech je tak nejistá,“ dodal Mačát.

Odborníci už nyní vědí, že čápi z Moravy a Čech létají na různá místa na východě ale i na západě Evropy a Afriky. Potenciál pro výzkum v Podyjí je tak obrovský. „Bude zajímavé zjistit, kam se vydají podyjská mláďata letos v zimě. A jestli tedy patří k čápům zimujícím v Izraeli nebo ve Španělsku a jaký bude jejich další osud. To vše by nám mohly prozradit instalované kroužky,“ věří Mačát.