Herec, moravský Karel Gott nebo prvoligový fotbalista. I takové osobnosti se ucházejí o přízeň voličů na jihomoravských kandidátkách v podzimních předčasných volbách do poslanecké sněmovny. „Výsledek mohou zásadně ovlivnit. Přilákají totiž ty, kteří jinak k volbám nechodí," podotkl politolog Lubomír Kopeček.

Hnutí Ano oslovilo například herce a diplomata Martina Stropnického. „Už delší dobu jsem měl pocit, že se musím zapojit. Situace v naší politice je neúnosná. Takzvané zavedené strany ale nepřicházely v úvahu, právě jejich politika nás dostala do současného marasmu," řekl Stropnický, který vede kandidátku na jižní Moravě.

Podle politologa je zvláštní, že Ano nasadilo Stropnického právě na jižní Moravě. „Výhodnější postavení by měl v Praze," podotkl Kopeček.

Stropnický si ale myslí, že důležité je rozložení kandidátů. „Na pražskou jsme měli adeptů dost," sdělil. Na Brno prý nezanevřel ani po nepříjemnostech s magistrátem. „Loni jsem byl připravený přijmout nabídnuté místo uměleckého šéfa činohry Národního divadla Brno. Pak ale zasáhl magistrát a vzkázal mi bez udání důvodů, že to nepřichází v úvahu. Přesto jsem letos nastudoval v Mahenově divadle hru Králova řeč," řekl Stropnický.

I na druhé místo jihomoravské kandidátky dosadilo Ano známou tvář. Je jí bývalý hráč brněnské fotbalové Zbrojovky Petr Švancara. „Líbí se mi způsob, jakým chce hnutí svou politiku dělat," řekl fotbalista. To, že není politik, jako zásadní nevýhodu nevnímá. „Jsem sice začátečník, proto je to pro mě výzva. Začnu sbírat zkušenosti," dodal.

Sportovce nasadili i občanští demokraté. Páté místo u nich získal bývalý plavecký olympionik Květoslav Svoboda. „Pro kandidaturu jsem se rozhodl sám. Přesvědčilo mě to, že jihomoravská občanská demokracie usiluje o změnu a staví na nových tvářích v čele s Petrem Fialou. I kvůli němu do voleb jdu," řekl Svoboda.

Za Vyškov kandiduje Josef Bouda, kterému se přezdívá bučovický Karel Gott. Ačkoliv tvrdí, že je na listině jen do počtu, s programem jihomoravských komunistů se ztotožňuje. „Kandidaturu jsem přijal s potěšením. Jsem rád, že mě oslovili a můžu tak vyjádřit svoji podporu straně," uvedl Bouda, který vede bučovickou kapelu Karel Gott Revival. Na kandidátní listině je na třicátém místě.

Další z vyškovských osobností je místostarosta Vyškova a bývalý trenér cyklistky Lady Kozlíkové Břetislav Usnul. Figuruje na jedenadvacátém místě kandidátky lidovců.

Podle Kopečka je důležité počkat, co se stane po volbách. „Nakonec se tito lidé vůbec nemusí ztotožňovat s filozofií strany, za kterou kandidovali," upozornil.

Většina stran se ale shoduje, že známé tváře nezařadila záměrně. „Nechceme voliče lákat na celebrity. Nabízíme kandidáty, kteří se osvědčili ve svých profesích a mohou pro voliče něco udělat, " řekl lídr jihomoravské kandidátky ODS demokratů Petr Fiala. Podobný názor mají komunisté. „Není podstatné, zda jsou naši kandidáti známí umělci či sportovci," sdělil jejich lídr Vojtěch Adam.

Slavní ve volbách

Martin Stropnický: herec a diplomat, Ano

Petr Švancara: fotbalista, Ano

Květoslav Svoboda: olympijský plavec, ODS

Josef Bouda: zpěvák, KSČM

Břetislav Usnul: sportovní trenér, starosta Vyškova, KDU-ČSL

Jaroslav Suchý: krasobruslař, KDU-ČSL

Viera Maňásková: operní pěvkyně, ČSSD

Růžena Krčmářová: výtvarnice, ČSSD