„Účet za vodu není v naší domácnosti až tak klíčová položka. Ale to neznamená, že s ní plýtváme. Snažíme se šetřit a vedeme k tomu odmalička i naše děti. Sprchují se, vanu napouštíme jen při mytí vlasů. Když si čistí zuby, tak si vodu napouští do kelímků a nenechávají ji volně téct. Neděláme to kvůli penězům ale spíš proto, aby věděly, že je voda vzácná a musí se s ní šetřit,“ řekl Deníku muž.

Ke zdražení vody dojde od prvního ledna u dodavatelů na Jižní Moravě v rozmezí několika procent. Při průměrné roční spotřebě sto dvacet kubíků by čtyřčlenná rodina zaplatila na Blanensku podle nové ceny o sedm set korun víc než letos. Od prvního května však dojde u cen vodného a stočného ke snížení daně z přidané hodnoty z patnácti na deset procent, takže zdražení nebude tak markantní.

Obchodní centrum - ilustrační foto.
Výstavba obchodního centra v Poříčí? Další odklad kvůli administrativě

Podle zástupců Vodárenské akciové společnosti (VAS) z Blanenska se v nárůstu ceny odrážejí kromě inflace a zvýšení cen energií také rozsáhlé investice do vodovodní sítě v regionu. A řada nařízení, kvůli čerpání dotací na nákladné projekty ohledně jejich udržitelnosti. „Nedostatkem vody je přímo zasaženo nebo potencionálně ohroženo asi třicet obcí na Blanensku. Příští rok společně se svazkem zahájíme projekt Pitná voda Jedovnicko za bezmála dvě stě třicet milionů korun. Dále připravujeme průzkum vhodných lokalit pro výstavbu nových velkokapacitních zdrojů pitné vody pro posílení páteřní vodovodní soustavy Velké Opatovice – Boskovice - Blansko. Tyto životně důležité akce si samozřejmě vyžádají další finanční náklady,“ uvedl ředitel boskovické divize VAS Petr Fiala.

Voda v Blansku je zatím nejdražší z okresních měst na jihu Moravy. Přes stokorunovou hranici se v lednu dostanou také na Břeclavsku. Tam kubík pitné vody podraží na sto čtyři koruny. „Zdražení bude pouze krátkodobé a je nevyhnutelné. Ve zvýšení ceny se totiž kromě inflace projevují především zvýšené náklady na materiálové vstupy, náklady na opravy a nutné investice do obnovy a modernizace vodohospodářské infrastruktury,“ řekl ředitel akciové společnosti Vodovody a kanalizace Břeclav Jiří Koliba.

Ilustrační fotografie.
Blansko získalo téměř 700 tisíc za vzorné třídění odpadu

Vodou zásobuje přes sto deset tisíc obyvatel. Nedávno podle Koliby investovala do vodovodní a kanalizační sítě bezmála čtvrt miliardy korun. Jednalo se například o rekonstrukci úpravny vody Kančí obora, úpravny vody Zaječí nebo modernizace čistírny odpadních vod v Rakvicích.

Naopak v sousedním Hodoníně zatím teče v domácnostech jedna z nejlevnějších vod v kraji. Za kubík tam lidé zaplatí po několikakorunovém zdražení od ledna necelých jednaosmdesát korun. Tamní domácnosti však ještě platí pevnou sazbu podle velikosti vodoměru. Ta nejnižší je u vodného 518 korun a u stočného 345 korun za rok.

V moravské metropoli dochází oproti letošnímu roku k navýšení vodného a stočného celkem o šest procent. Brňané za kubík pitné vody zaplatí přibližně osmdesát čtyři korun. „Navýšení ceny je především důsledkem míry využití jednotlivých zdrojů užívaných k zásobování pitnou vodou a potřebou tvorby zdrojů na obnovu infrastrukturního majetku," vysvětlila mluvčí Brněnských vodáren a kanalizací Renata Hermanová.

Cena pitné vody v roce 2020

Blansko

vodné 53,56 Kč

stočné 52,44 Kč

celkem 106,00Kč

Brno

vodné 43,47 Kč

stočné 40,83 Kč

celkem 84,30 Kč

Břeclav

vodné 49,91 Kč

stočné 54,16 Kč

celkem 104,07 Kč

Hodonín

vodné 35,18

stočné 45,34

celkem 80,52

roční platba za vodoměr – z vodného od 518 Kč a ze stočného od 345 Kč/rok

Vyškov

vodné 50,62

stočné 45,40

celkem 96,02

Znojmo

Ceny zatím nejsou odsouhlaseny

Uvedené ceny jsou od 1. 1. 2020 do 30. 4. 2020 včetně DPH