V oranžových dresech do jedné štíhlé dlouhé lodi s dračí hlavou na přídi se skládá posádka s názvem LysBos. „Je to zkratka Lysice Boskovice. Před dvěma roky jsme měli svůj lysický tým, loni jsme ho neposkládali, tak jsme se letos spojili s Boskovicemi,“ vysvětluje kapitán družstva Břeťa Šulc.

V rukách už jeho posádka v tu chvíli má tréninky a první rozjížďku. Za pár minut je čeká čtvrtfinále. „Dneska se jede fajn. Je sice vedro, ale zase vůbec nefouká vítr a hladina je rovná a loď po ní pěkně klouže,“ dodává Šulc a popohání svou posádku do dlouhé štíhlé lodi, se kterou ve které co nevidět vyplují.

Na shromaždišti týmů se na svou jízdu v tu chvíli připravuje družstvo Krakatice Mladkov. V kategorii Fun je čekají čtyři jízdy. Ta nejbližší je dlouhá dvě stě metrů. V podvečer přijde na řadu ještě jeden kilometr. „Nás to baví nás, a to z jednoho a prostého důvodu. Máme rádi lodě a stmelíme tím kolektiv naší obce,“ vysvětluje kapitán Jakub Přibyl.

Ilustrační foto.
Po vedrech malé táborníky málem spláchla voda. V blízkém Kulířově zalila ulice

Minulý rok posádka vypádlovala dvanácté místo, tentokrát má vyšší ambice. „Chceme se umístit v první desítce. Dneska je to ale náročné, fyzicky, psychicky a ještě je vedro,“ přidává se Markéta Tůmová, která v lodi slouží jako háček.

Ne každá posádka ale jede na výkon. Řada z nich bere závody dračích lodí jako příležitost sejít se a společně a aktivně prožít jeden den. „Už jsme tady pátým rokem a asni letos jsme nepřijeli vyhrát, ale především zúčastnit se. Nám se tady líbí,“ říká s úsměvem Jana Kvintová za tým Letoplast Letovice.

I ona a její posádka si berou pádla a jeden po druhém nasedají do lodě. Před sebou mají plavbu na start, na které se ještě na poslední chvíli dají sladit záběry s bubnováním, které udává rytmus.

Motorkář nezvládl řízení a havaroval u křtinského lomu. Má těžká zranění

Po pár minutách doplouvají ke startovacím dokům. Hlasatel odpočítává a lodě vyrážejí na trať. Pár minut mohutných záběrů a po dvou stech metrech už protínají cílovou linii oranžových bójí. I tentokrát z toho první místo nebylo.

Ale to vůbec není důležité. Jde přeci o to celý den si užít a zúčastnit se.

Policisté na kolech u rybníka Olšovec v Jedovnicích kontrolovali cyklisty.
Nehody cyklistů: tři čtvrtiny zaviní lidé na kolech. Policisté radili s výbavou