Podle mluvčího jihomoravských hasičů Jaroslava Mikošky zachrání jeho kolegové v kraji zhruba sto šedesát zvířat v nouzi ročně. Z nich bývá přibližně desítka koní. Doposud tato velká, ušlechtilá zvířata zachraňovali s pomocí popruhů. „Byly ale nebezpečné tím, že se z nich koně často vysmekli nebo vyklouzli a mohli se tak i víc poranit," vysvětlila veterinářka Lýdia Čačková, iniciátorka veřejné sbírky na výrobu a zakoupení záchranných sítí pro koně.

Jedna síť stojí dvacet tisíc korun. Jihomoravští hasiči jsou v České republice druhým krajem, který dostal tuto novou pomůcku. V úterý se ve školním výcvikovém středisku v brněnské Líšni spolu s kolegy z Libereckého kraje učili, jak s ní zacházet.

V kraji se záchraně zvířat věnuje zatím pouze požární stanice Brno-Přehrada. „Několikrát jsme vytahovali koně z jímky, kolega byl u zásahu, kdy kůň zapadl do sklepa. Budeme postupně provádět cvičení i po celém kraji tak, aby se se sítí naučili i další kolegové," řekl velitel hasičů z přehrady Alexandr Ficek. Podle něj se brzy k jeho jednotce přidají v této specializaci také hasiči z Boskovic na Blanensku.