„Od jejich právníka máme informaci, že jsou obviněni ze spojení s organizací YPG, která je v Turecku považovaná za teroristickou. V tamních médiích se objevují nesprávné informace, se špatným datem či místem zatčení," řekla mluvčí ministerstva.

Se zprávami z Turecka nesouhlasí ani Janusz Konieczny z Nadačního fondu proti korupci. Je známý obviněných a byl s nimi v kontaktu. „Je naprosto absurdní, že by pašovali zbraně. Jeli do Sýrie z humanitárních důvodů, chtěli stavět nemocnici," prohlásil.

Miroslav Farkas
∙ Brňan, kterého zatkli v neděli spolu s Markétou Všelichovou na hranicích Turecka a Íránu
∙ oba jsou obvinění ze spojení s teroristickou organizací
∙ ministerstvu se s dvojicí zatím nepodařilo spojit
∙ v Turecku platí výjimečný stav, za terorismus hrozí přísné tresty
∙ Všelichovou už zatkli v srpnu, tehdy se ale dostala domů

Novinářka Lenka Klicperová, která má osobní zkušenosti z Kurdistánu, považuje celou akci za sebevražednou misi. „Zakládání polní nemocnice je úkol pro profesionální neziskovou organizaci. Ne pro dvojici, která cestuje stopem s propagačními materiály YPG v batohu. Na takový projekt nemají kvalifikaci," poznamenala. Podle ní jsou oba zatčení spíše turisté než bojovníci.

Zmínila i pochybnosti ohledně sbírek, které Farkas s Všelichovou zorganizovali. „Klicperová a její kolegyně Kutilová jsou proti těm dvěma, protože měly dřív na tato témata v podstatě monopol. Vadí jim, že se najednou pozornost upírá jiným směrem," hájil zatčené Konieczny.

Podle politologa Pavla Pečínky jde ze strany Turecka o zveličování. „V milici podle mě nikdy nebojovali. I kdyby, přijde mi nelogické považovat boj s Islámským státem za teroristický čin. Myslím, že se z nich Turecko snaží udělat exemplární případ pro další dobrovolníky," řekl politolog.

Ministerstvo komunikuje s Tureckem už od neděle. „Postoj k terorismu je v této zemi velmi přísný a dvojici hrozí vysoký trest," sdělila Lagronová. Ačkoliv v zemi panuje po nepodařeném puči výjimečný stav, obnovení trestu smrti zatím Turecko neschválilo, i když se o něm jedná.

Kvůli výjimečnému stavu je také obtížné se před začátkem soudu se zadrženými spojit. „Jde o komplikovaný problém. Zatím nejsme schopni předvídat, jak budeme ve snaze o deportaci úspěšní," sdělila Lagronová.

Délku trvání procesu si netroufá odhadnout ani turecký velvyslanec Ahmet Necati Bigali. „Bezpečnostní složky teď zadržely mnoho teroristů a může to nějakou dobu trvat. Pokud jsou členy YPG a spáchali činy, které by narušily bezpečnost Turecka, tak budou souzeni v Turecku," sdělil Českému rozhlasu.

U Všelichové nejde o první podobný případ, zatkli ji také v srpnu v Iráku. Ministerstvo tehdy ženu dostalo zpět do České republiky.

ELIŠKA SRNCOVÁ