Druhému obžalovanému Lubomíru Konšelovi vyměřil soud mírnější trest, dvouleté vězení s tříletou podmínkou a stotisícovou pokutu. Zákaz činnosti má jen na dva roky.

Podle předsedkyně soudního senátu Zdeňky Kalové oba obžalovaní porušili povinnosti při správě cizího majetku. „Jsou vinni, že v rozporu s rozhodnutím ministerstva zemědělství a s propozicemi veřejné obchodní soutěže jako členové představenstva společnosti Jihomoravské pivovary schválili smlouvu na prodej sodovkárny v Tečovicích," uvedla Kalová.

Smlouva však byla podle soudu nevýhodná a Piňos jako předseda představenstva a Konšel jako jeho člen způsobili pivovaru škodu přes pět milionů korun. Oba však svou vinu odmítají. „Mrzí mě, že to všechno dospělo tak daleko, dělali jsme všechno pro to, abychom zachovali výrobu v sodovkárně a tím i pracovní místa. Já se dál cítím v tomto případu nevinný," prohlásil u soudu Piňos.

Také Konšel znovu zopakoval, že odpovědnost popírá. „Sodovkárna byla dlouhodobě ve ztrátě a ministerstvo ji chtělo prodat. Kupní smlouvu jsme projednali na zasedání představenstva a vznesli jsme námitky a připomínky, které jsme k ní přiložili. Od té doby jsem ji neviděl, a tedy ani neschválil," řekl Konšel.

Obhájce obžalovaných Jaroslav Brož s rozsudkem vůbec nesouhlasí. „Kategoricky odmítám, že by se oba obžalovaní nějak aktivně podíleli na tom, obrat Jihomoravské pivovary o majetek. Určující bylo, že zakladatel se chtěl sodovkárny zbavit, protože byla dlouhodobě ztrátová. To, že měli obžalovaní vědomě uzavřít nevýhodnou smlouvu, jsou jen spekulace, které odmítám," prohlásil Brož. Případ se teď bude řešit na Krajském soudě v Brně.