Přes čtyřiadvacet tisíc fanoušků, netradiční fotky, profesionální videa ale také aktuality z města a k tomu občas diskuse. Tak vypadá facebook Znojma, který odborníci vyhodnotili jako jeden z nejnavštěvovanějších profilů na této sociální síti ve srovnání s ostatními městy celé České republiky.

Facebook dnes přitom stále ještě nevyužívá desetina okresních měst. „Pozitivním příkladem je právě Znojmo. Má nejvíce fanoušků v přepočtu na obyvatele,“ uvedl specialista na PR a média Lukáš Pololáník ze společnosti Lesensky.

Policisté ve středu pátrali po ženě z Rakouska v prostoru státní hranice u Hevlína.
Po ženě z Rakouska pátralo u Hevlína pětašedesát policistů

Údaje podle Pololáníka vyplývají z aktuálního průzkumu, který uskutečnil Institut veřejné správy na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity ve spolupráci s PR Akademií.

První muž Znojma Jan Grois vnímá facebook jako důležité médium. „Je nejrychlejší a lidem může nabídnout důležité informace. Myslím, že by jej města měla hojně využívat. Přesto si myslím, že nejdůležitější osobní kontakt,“ řekl Grois.

Výzkum ověřil, že měřítkem úspěchu není pouze počet fanoušků, kteří danou stránku sledují, ale zejména dlouhodobá práce s atraktivním obsahem. „Potvrzuje to právě Znojmo, které je v popředí míry interakce u zveřejňovaných příspěvků,“ komentoval data z výzkumu Roman Kučera, který vede vzdělávací centrum PR Akademie.

Ilustrační foto.
Bezdomovci před znojemským nádražím? Ostuda města, stěžují si lidé

Zjištění, že Znojmo to s facebookem umí, potěšilo tamního sociologa Pavla Kovaříka. „Za oficiálním účtem města je vidět kus dobré práce. Jeho správci dokáží zaujmout a zprostředkovat uživatelům sociální sítě kvalitní obsah. Důležité také je, že správci znojemského účtu zveřejňují příspěvky pravidelně a často i několikrát denně, což je pro uživatele určitým signálem, že tu vždy najdou něco nového či zajímavého,“ zhodnotil.

Naopak jedním z měst, které má na jihu Moravy facebooku nejnižší počet fanoušků na počet obyvatel, je Hodonín. Zatímco Znojmo jich má přes třiadvacet tisíc, Hodonín podle zveřejněného výzkumu jen necelé čtyři stovky.

Vyškov samostatné facebookové stránky města ani nemá. „Důležité informace z města mohou uživatelé sociální sítě najít na profilu našeho turistického centra,“ naznačil mluvčí města Michal Kočí.

Se skládkou v plamenech bojovali hasiči patnáct hodin.
Hašení požáru skládky: 15 hodin práce hasičů. Plameny olizovaly jímky s metanem