Do bytového domu na jihu Moravy přišel kominík. Napsal, že je všechno v pořádku. Jenže si nevšiml, že na komín je připojených víc topných těles. Krátce nato jeden z bytů vyhořel. Štěstí pro obyvatele bylo, že se to stalo přes den, takže stihli utéct. Ve spánku by nemuseli zareagovat včas. Za zmíněnou nehodu mohla nezkušenost, ale i nedbalost řemeslníka.

Před takovými jedinci varuje v začátku topné sezony i Společenstvo kominíků České republiky. Pochybné letáky ve schránkách, podezřele nízké ceny, podomní nabídky služeb, to vše podle něj mohou být varovné signály. „S podzimem se také letos vynořily hordy nedostatečně odborně způsobilých nebo dokonce falešných kominíků. Lidé jsou zmatení a nevědí, na koho se obrátit, aby nenaletěli podvodníkovi," řekl mluvčí společenstva Petr Dušek.

Problémy se začaly stupňovat po roce 2010, kdy vyšlo nové nařízení vlády o kominictví. Tehdy se vyrojila spousta spekulantů, kteří viděli v řemesle zlatou žílu. „V poslední době to funguje tak, že si zlatokopové, jak jim mezi řemeslníky říkáme, najdou starého mistra jako garanta. Udělají si rychlokurz a pak mohou legálně vystupovat jako kominická firma. Jenže kontrolu pak nedělají pořádně, odbudou ji třeba za pět minut," vysvětlil hodonínský kominík Jan Mančík. Upozornil, že správná a důsledná kontrola má trvat několik desítek minut. Zákon takové firmy sice neporušují, ale ohrožují tím životy zákazníků. „U takových řemeslníků je riziko, že neodhalí závady, které v komíně jsou. Třeba vrstvu sazí, která pak může začít hořet," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

V takových případech se poškození nemusí dočkat ani náhrady škody. „Pokud by revizi provedl někdo, kdo na tuto činnost nemá oprávnění, nemůže pojišťovna úkon považovat za platný. Proto může pojistné plnění snížit," informovala mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. Doporučila, aby si lidé při kontrole od neznámého kominíka nechali předložit oprávnění.

Proti nepoctivým řemeslníkům se bránit nedá, nezákonně totiž nejednají. Dají se však snadno poznat. „Takový kominík z dálky okem zkontroluje kotel a chce za to peníze. Lidé si nám pak stěžují, ale v momentě, kdy zaplatí, už 
s tím nic nenadělají," řekl cechmistr ze Společenství kominíků České republiky Stanislav Kala.

Nejbezpečnější je hledat kominíky ve svém okolí a nenechat se nalákat na podezřele nízké ceny. „Doporučuji obrátit se na odborníka, kterého lidé znají. Pokud takového nemají, je nejlepší zeptat se známého či kamaráda," řekl cechmistr.

Kvůli přetrvávajícím problémům navíc Společenstvo kominíků na svých stránkách zavedlo sekci, v níž si každý může najít řemeslníka podle regionu. „V seznamu jsou jen členové tohoto dobrovolného profesního sdružení. Jsou vyučení, mají živnostenský list a účastní se pravidelných školení," informoval mluvčí Dušek.

Čištění a kontrola komínů je přitom povinnost, kterou ukládá zákon. Jednou za rok musí přijít odborník. Při topení dřevem nebo uhlím pak navíc udává zákon povinnost čistit spalinové cesty třikrát ročně, při topení plynem jednou.