Starý rodinný recept ladili Boudovi pět let. „Nálev obsahuje šest druhů koření. Hořčičné semínko, bobkový list, nové koření i pepř. Ale také zeleninu a kopr,“ přiblížila Zuzana Boudová.

Víc z rodinného pokladu, který vylepšili podle svého, žena neprozradila. Jen to, že nakládané okurky jsou podle ní nejtěžší disciplína a základem je vhodná surovina a přesný poměr přísad. „Na každém zrnku koření záleží, v nálevu i ve sklenici. Okurky zpracováváme výhradně malé, aby byly křupavé. To platí i pro rychlokvašky,“ poukázala.

Nepřívětivě působí v současné době Horní náměstí ve Znojmě.
Více zeleně, stínu a laviček, řekli Znojemští k Hornímu náměstí

Oděná v původním znojemském kroji nestačila s manželem ve stánku s výrobky z rodinné manufaktury obsluhovat zákazníky. „Ještě dva kvašáky prosím, jsou úžasné,“ dožadovala se opakovaně například Lenka Urbanová, která na slavnosti přijela od Nového Jičína prodávat frgály. Ruce po okurkách natahovaly i děti.

Okurková marmeláda

Z pultu mizela i okurková marmeláda nebo džem a také okurky v jablečné omáčce. „Zajímavé chutě,“ chválil neobvyklé chuťové experimenty i Roman Paulus, šestinásobný držitel michelinské hvězdy a dřívější šéfkuchař v restauracích proslulých hotelů Hilton a Alcron. Rychlokvašky Boudových pak použil do své speciality z luštěnin, kterou posléze uvařil před zraky diváků v Hradní ulici v areálu znojemského pivovaru, kde se slavnosti konaly.

Původním povoláním elektrotechnik a inženýrka ekonomie zcela propadli vaření džemů, sirupů i zavařování zeleniny asi před devíti lety. Inspirovala je rodinná tradice i zahrada a dům po předcích, v němž kdysi přičichli k babiččiným hrncům s bublajícími dobrotami. „Měli jsme v plánu si jen trochu přivydělat na dovolenou, ale nějak se to zvrtlo,“ vzpomněl Otto.

Koupaliště Moravský Krumlov.
Katastrofa, hlásí z koupališť na Znojemsku: nechodí tam děti kvůli testům

Dnes už manželé sbírají za své zavařeniny prestižní ceny. Domácí i světové. V prestižní mezinárodní soutěži Great Taste Awards získali dvě hvězdy za svůj extra džem ze znojemských meruněk. „Soutěž je označovaná za gastronomického Oskara, zařadili jsme se tak mezi nejúspěšnější účastníky. Jsme rádi, že ocenění dostal výrobek bez příchuti. A protože jde o džem z meruněk z naší zahrady, jsme vděční i našim předkům za skvělou volbu meruňkové odrůdy,“ podotkla Zuzana Boudová.