Kino nehraje z technických a provozních důvodů. Takový vzkaz visí na facebookovém účtu Kina Marta v Božicích na Znojemsku. V obecní budově tam kino provozuje parta nadšenců. Přestože své diváky si kino velmi rychle našlo, nyní se místní i lidé z okolí musí dívat na filmy doma v televizi nebo vyrazit do Znojma či Brna. Podle starosty Božic Karla Haly chce vedení obce v promítání pokračovat. Ale až na jaře. „Kino by mělo fungovat. Nyní máme zažádáno o přípojku na kanalizaci. Kino musí splňovat základní hygienické normy. Jenže není jednoduché kino vytopit, takže přes zimu je provoz omezený,“ uvedl první muž Božic.

Původní Božické kino obnovili po přestávkách tamní filmoví nadšenci. „Kino je v majetku obce, správcem kina je Ivan Hudec mladší a nutno říci, že opravdu jeho nasazení pro věc v rámci omezených možností jsou zcela nadstandardní. Snažili jsme se do kina přinést program, který by byl zajímavý pro všechny věkové skupin,“ řekla Alexandra Hroncová, která se stará o dramaturgii božického kina.

Ilustrační foto.
Voda z kohoutků je kontaminovaná, varuje obec. Nejspíš kvůli stavebním pracím

Lístek stál v Božicích padesát korun a podle vyjádření zástupců kina se na filmy chodilo za víkend podívat průměrně devadesát diváků.

Od dětství do tohoto kina chodil filmový kritik Kamil Fila. „Kino sice nemá dlouhodobě nemá stálý program, ale je unikum, že vůbec zůstalo zachované. Okolo Božic je řada vesnic, ve kterých dohromady žije deset tisíc lidí a pokud bude o kino zájem, má potenciál přilákat další lidi,“ tvrdí Fila.

Dolní vlakové nádraží v Brně při výluce.
První den výluky za plného provozu: zmatení lidé, plné autobusy a málo pokladen

Dlouholetou historii má také Kino Doubravice nad Svitavou. Městys má necelých čtrnáct set obyvatel. „Máme digitální kino, které funguje už od šedesátých let minulého století. Dáváme většinou české komedie. Promítacími dny jsou u nás čtvrtky. V průměru chodí dvacet lidí na představení za padesát korun,“ uvedla za kino Eva Sáňková s tím, že hodně promítají i dopoledne pro školky a školy.

Ilustrační foto.
Šel sportovat, mezitím mu zloděj vykradl auto. Klíče si vzal z bundy v šatně

Kino zatím stále funguje také ve Velkých Němčicích na Břeclavsku. Tento městys má necelých tisíc osm set obyvatel. „Promítáme většinou jednou týdně. Energie hradí městys, půjčovné a další náklady se snažíme pokrýt ze vstupného,“ konstatoval Miroslav Strouhal ze Základní školy Velké Němčice. Ta zajišťuje program kina a propagaci.

Kino má kapacitu 172 diváků, podle Strouhala se občas podaří naplnit i celý sál. Filmy pouští z DVD a Blue Ray nosičů. Také díky tomu mohou mít výrazně nižší cenu vstupného, kolem padesáti korun.

Břeclavský zámek. Ilustrační foto.
Rozpočet Břeclavi: víc utratí než získají. Jedenáct milionů půjde do oprav zámku

Kino v Dělnickém domě provozuje obec Otnice na Vyškovsku. Před třemi lety ho digitalizovali. Promítá se v pátek a v neděli, chodí i třicet lidí na jedno promítání. Vstupné je 70 korun.

Simulovaný let na Mars na vyškovské hvězdárně. Ilustrační foto.
Čtyři dny v malé místnosti, bez telefonů nebo internetu. Vyzkouší si let na Mars