Ivančický starosta Milan Buček ve středu poslal zastupitelům sms zprávu s návrhem. V pondělí se o tom pobaví na zasedání. „Kameraman naší televize se s Gottem znal, točil mu několik koncertů, chceme ho takhle uctít. Myslíme si, že si to zaslouží,“ řekl.

Také starosta brněnské městské části Bystrc Tomáš Kratochvíl si myslí, že by se po zpěvákovi nějaké místo mělo jmenovat. „Byla to opravdu velká osobnost. V Bystrci ale zatím nemáme prostor. Nic nepojmenovaného nemáme. Nedostal jsem ani žádný návrh od obyvatel,“ sdělil.

Zavzpomínejte na jedinečného Karla Gotta
Posílejte nám fotografie související s pohřbem Karla Gotta. Jak na něj vzpomínáte, jdete se s ním rozloučit přímo do Prahy? Nebo zapálíte svíčku ve vašem městě?
Zašlete nám vaše snímky na e-mailovou adresu webeditori.jm@denik.cz a pomozte vytvořit speciální pietní galerii, skrze kterou vzdáme hold zesnulé legendě české hudby.

Brněnský radní pro kulturu Marek Fišer připustil, že už na toto téma padla zmínka. „O ničem konkrétním jsme se ale nebavili,“ prohlásil.

Ředitel Kulturních zařízení města Boskovice Oldřich Kovář si myslí, že u případného pojmenování ulic a míst po známém zpěvákovi jsou na prvních místech Plzeň a Praha. Tato města jsou s jeho životem spjatá víc než s jižní Moravou. „V posledních dnech je to diskutované téma. Z mého pohledu je důležité, aby mistr zůstal na Moravě ve vzpomínkách a srdcích lidí zapsán tak, jak se mu to dařilo celý život. Včetně loňského koncertu v Boskovicích, který jsme spolupořádali,“ sdělil Kovář.

Jako předčasné hodnotí úvahy o pojmenování ulice či jiného místa ve městě starostka Miroslavi na Znojemsku Eliška Nohavicová. „V tuto chvíli mi to připadá jako nevhodné a laciné gesto. Přemýšlet o tom můžeme za půl roku či za rok,“ uvažovala.

Pietní místo zesnulého Karla Gotta u budovy Českého rozhlasu Brno.
Svíčky, vzkazy, slzy dojetí... Brňané se před rozhlasem loučí s Karlem Gottem

Ve Znojmě mohou lidé už od středy navštívit kondolenční místo a podepsat se do smuteční knihy. „Jako vhodné místo nám přišlo Městské divadlo. Od čtvrtka lidé mohou minimálně do konce týdne navštívit pietní místo s kondolenční knihou a fotografií Karla Gotta ve vestibulu znojemské radnice,“ uvedl znojemský starosta Jan Grois.

V Pohořelicích na Brněnsku lidem ve středu dopoledne pustili jako vzpomínku na Karla Gotta dvě jeho písně v místním rozhlasu. Další připomínku zatím podle starosty Miroslava Nováka nepřipravují.

Přejmenovávat v současné chvíli neplánují ani brněnské letiště. „Letiště nesoucí jména významných osobností jsou v moderním světě tradičním způsobem uctění jejich památky. Pokud bychom šli do budoucna tímto směrem, stavíme odkaz plzeňského rodáka a české ikony Karla Gotta na stejnou úroveň, jako například fyzika Ernsta Macha, který se narodil vedle našeho letiště, v brněnských Chrlicích, a jehož jméno nese jednotka rychlosti zvuku,” poznamenal mluvčí společnosti Letiště Brno Jakub Splavec.

Karel Gott.
Goldové fógl, nedostižitelný, legenda, popisují jihomoravské osobnosti Gotta