Od Nového roku lidé v Hodoníně zaplatí víc za nájem zahrádek, které vlastní radnice. U čtyřarových pozemků si musí nachystat o čtyři sta korun víc než letos. Radní zvýšili nájem na metr čtvereční o korunu. To se ale tamním zahrádkářům nelíbí. „Zásadně s tím nesouhlasíme, chtěli jsme udržet metr čtvereční maximálně do tří korun. Nikdo se neohlíží na to, že tady lidi investovali svoje peníze do úpravy oplocení, cest a okolních ploch, protože je tam nikdo jiný neudržoval,“ upozornil předseda hodonínských zahrádkářů v lokalitě Lignum Ladislav Navrátil.

Část lokality Výhon v Hodoníně.
Odvodnění Výhonu? Zahrádkáři se bouří: Naopak, raději sem přiveďte vodu vrty

Připomněl, že řada tam hospodařících členů jsou už důchodci. „Jakmile jim stát zvýší penze, tak o část přijdou po zdražení energií či nájmů. Přitom se pěkně starají o zahrádky, které jsou tím prvním, co vidí lidé, kteří přijíždějí do naší republiky ze Slovenska,“ doplnil Navrátil.

Čtvrtinové navýšení nájmů ale prošlo městskou radou jednohlasně, a to včetně následné změny nájemních a pachtovních smluv. „Aktuální nájemné pro zahrádkáře činí čtyři korun za metr čtvereční. V současné době má město uzavřené smlouvy na pronájmy zahrádek s přibližně dvěma stovkami zahrádkářů,“ informoval mluvčí hodonínské radnice Josef Horníček.

V nedaleké Břeclavi mají zahrádkáři pachtovné nižší než v Hodoníně. Za metr čtvereční v zahrádkářských osadách uvnitř městské zástavby platí ročně tři koruny a mimo ni dokonce jen korunu za rok. U hřbitova jsou pak nájmy o padesát haléřů za metr dražší. „Tyto ceny platí již několik let,“ sdělil mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek.

Ilustrační foto.
Zmar v zahrádkářské kolonii. Lidé chodí dál přes koleje, petice se míjí účinkem

V Blansku si oproti kolegům v jižních okresech připlatí. „Při určení ceny za nájem záleží samozřejmě, na co se daný pozemek využívá. Něco jiného by bylo, pokud by to bylo pro komerční účely,“ sdělil vedoucí odboru investičního a územního rozvoje Městského úřadu Blansko Marek Štefan.

U zahrádek v Blansku je určení ceny záležitost dohody. „Pokud se tedy bavíme o klasických zahrádkářích, tak se výše nájmu pohybuje kolem pěti korun za metr čtvereční,“ dodal Štefan.

Zahrádkáři uspořádali Podzimní výstavu ovoce, zeleniny a květin.
Zahrádkáři v Ostrově u Macochy vystavovali své výpěstky

Ve Vyškově je výhodnější cena za nájem v místních částech. „Minimální sazby pachtovného z pozemků jsou ve Vyškově a v Dědicích ve výši pěti korun za metr čtvereční za rok. U dalších místních částí, Lhota, Opatovice a Rychtářov, jde o tříkorunovou sazbu,“ informoval mluvčí Vyškova Michal Kočí. Žádné zdražování tam neplánují.

Ilustrační foto.
Kolonie ustoupí modernizaci železnice. Zahrádkáři se do nové stěhovat nechtějí

Ve Znojmě starosti s výší nájmu řešit nemusí. Zahrádkáři, kteří jsou ve městě, mají své pozemky v soukromém vlastnictví.