Dlouhodobé sucho stejně jako tropické teploty jim nesvědčí. K nepříznivým faktorům se přidal také vytrvalý vítr. „Aby začaly růst houby, musí několik dnů pršet. Nestačí, když zaprší jen dvakrát,“ řekla mykoložka Hana Ševčíková z houbařské poradny při Moravském zemském muzeu v Brně.

U Budkové cesty poblíž Ratíškovic na Hodonínsku připevnili nadšenci na dub budku s obrázkem svatého Víta, patrona časného vstávání.
Patron houbařů neexistuje. Vzácné hřiby sírové hlídá patron časného vstávání

Ideální by podle ní bylo, kdyby každou noc pršelo a teploty nedosahovaly k tropickým třicítkám. „I tak je předčasné vyrážet s košíkem do lesa. Houbám trvá týden až deset dní, než vyrostou,“ upozornila odbornice.

Například Miloslav Vybíhal ještě letos na houbách nebyl. „Zkusím to příští týden, ale nevěřím, že něco najdu,“ obává se muž, který miluje bedly. Rád houbaří v okolí Adamova na Blanensku, hlavně u Býčí skály.

Předpověď přece jen dává houbařům šanci. Prší od minulého pátku a přeháňky i bouřky hlásí meteorologové i v dalších dnech. Teploty mají klesat. „V pátek očekáváme k večeru místy přeháňky, ojediněle i bouřky,“ uvedl Mojmír Martan z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Denní teploty se budou pohybovat pod pětadvacet stupňů.

Ilustrační foto.
Stánkaři z center měst mizí. Stěžují si na elektronickou evidenci tržeb

Na začátku příštího týdne se oteplí, ale pršet by mělo i nadále. Podle člena týmu Intersucho Martina Možného ale očekávané srážky velký efekt neslibují. „Deště sníží teplotu v lese, přinesou vlhčí vzduch,“ řekl Možný. Lesy jsou ale tak vyhřáté, že podle něj zmírnění vláhového nedostatku bude jen přechodné.

JANA ŠTÉGNEROVÁ