První houby by mohly najít už koncem příštího týdne. „Dlouho bylo sucho, takže nic nerostlo. Vydatné deště ale houbám hodně prospěly. Chvilku to trvá, než se něco objeví, počítám ale, že koncem příštího týdne porostou," uvedl Václav Koplík z mykologického kroužku v Ratíškovicích.

Nejčastěji by podle něj mohli houbaři narazit na bedle nebo klouzky. „Ty vyrostou jako jedny z prvních. Už v týdnu jsem ale narazil také na pýchavku nebo penízovku dubovou," uvedl Koplík.

Podle Hany Ševčíkové z brněnského Mykologického klubu ale vše záleží na vývoji počasí. „Pokud budou zase horka, nebo bude moc foukat, je možné, že se houby správně nenastartují a neporostou. Bylo by potřeba, aby ještě zapršelo," uvedla Ševčíková.

Další závlahy se houby a houbaři možná dočkají už o víkendu. „V sobotu se mohou ojediněle objevit přeháňky, v neděli i pondělí dokonce bouřky," uvedl Mojmír Martan z brněnské pobočky Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

Podle Ševčíkové je možné letošní sezónu označit za jednu z nejhorších. Až konečně propukne se nemůže dočkat například Brňanka Marie Smetáčková. Kvůli špatným podmínkám se letos na houby ještě nevydala. „Teď po deštích by se mohlo podhoubí probrat k životu. Určitě příští týden zkusím vyrazit do lesa. Už se nemůžu dočkat houbové smaženice," řekla Smetáčková.