Meteorologové teď slibují počasí příznivé pro houby. Bude teplo, až dvaatřicet stupňů, a občas zaprší. Ale mykologové houbařům ani tak moc nadějí nedávají.

Sezonu totiž poznamenalo dlouhé sucho trvající už od jara. „Letos se tomu těžko dá říkat houbařská sezona. Podhoubí dostalo hodně zabrat. Aby se zotavilo, potřebuje několik týdnů. Teď se vzpamatovalo jen nepatrně. Nic ohromujícího tedy v příštích dnech čekat nemůžeme," upozornila Lada Floriánová z brněnské mykologické poradny.

Aby člověk něco našel, musí už mít podle odbornice vytipovaná místa. „Na procházkách lidé nenajdou vůbec nic. Lesy jsou stále suché. Něco sběratelé najdou na místech, kde se zadržuje voda," podotkla.
Hřibů lidé moc nenachází. „Před týdnem k nám do poradny donesli sběratelé pár modráků a kovářů, ale celkově jich bylo málo. Někteří našli katmanky, ty bych však 
k jídlu nedoporučovala. Lidé si je často pletou s jedovatými muchomůrkami," vysvětlila Floriánová.

Na houby letos neměla štěstí ani houbařka Miroslava Blažejovská. „Minulou neděli jsem v Žebětíně nenašla vůbec nic," řekla.

Kvůli špatné sezoně se letos dokonce rozhodli v Mykologickém klubu Brno zrušit tradiční výstavu hub. „Každý rok na výstavě shromáždíme kolem tří set druhů. Kdybychom se letos vydali do lesů, našli bychom jich tak dvacet. Navíc bychom neměli čím houby obměňovat," uvedla Drahomíra Sukupová z klubu.

KATEŘINA ŠEVČÍKOVÁ