Ředitel jihomoravského inspektorátu ČOI Karel Havlíček ve čtvrtek řekl, že rozhodnutí zatím není pravomocné, a proto nelze sdělit nic bližšího. Potvrdil však opakovaný zásah inspekce v restauraci kvůli stejnému podnětu.

Italská pizzerie společnosti Kuchyně-Ševčík dostala pokutu už v loňském roce kvůli diskriminaci. "Dopustila se toho tím, že na svých internetových stránkách uvedla text ve znění 'V naší restauraci pro imigranty nevaříme!!! STOP ISLAM', ačkoli k tomu nebyl legitimní důvod," sdělil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Čtěte také: Pro imigranty nevaříme, napsal. Majitel restaurace v Hrušovanech dostal pokutu

Loňská pokuta původně činila 30.000 korun, proti ní se společnost odvolala. "Ústřední inspektorát následně snížil pokutu ze 30.000 na 25.000 korun. Toto rozhodnutí je pravomocné a nelze se proti němu odvolat," doplnil Fröhlich.

Podle něj inspekce po roce znovu prověřovala, zda podnikatel přijal příslušná opatření a dodržuje zákony. "Nicméně tato kontrola opět skončila s podezřením na porušení zákona. Následně proto krajský inspektorát vedl nové řízení pro opakované diskriminační jednání. Žádné rozhodnutí (týkající se druhé pokuty) ještě není pravomocné. Čeká se, zda se subjekt odvolá. Pokud ne, stane se rozhodnutí pravomocným po vypršení lhůty na odvolání," doplnil Fröhlich.

Z rozhodnutí inspekce, které je k dispozici, vyplývá, že inspektorát přihlédl k tomu, že provozovatel už byl za delikt jednou potrestaný a podle inspektorů se nepoučil a nepřijal opatření, aby porušování povinností zabránil. To vzali jako přitěžující okolnost. Jako polehčující naopak byla brána jeho spolupráce s inspekcí.

Ve čtvrtek se nepodařilo získat aktuální vyjádření provozovatele restaurace. Ševčík ale už dříve Mladé frontě Dnes řekl, že svůj názor nezmění ani přes dřívější pokutu. "Jsem každý týden v Itálii a vidím, co se tam děje. Lidé tam mají obrovský strach," řekl loni listu a dodal, že imigranti často osahávají a okrádají ženy.