„Prohlédli jsme 1134 podniků, ve 157 případech kontroloři zjistili alespoň jednu nevyhovující věc. V deseti případech museli podniky uzavřít," popsal mluvčí státních inspektorů Pavel Kopřiva. S hygieniky spolupracují při kontrolách podniků už od roku 2015.

Boj s úřady prohrál i Langer, na víkend musel podnik zavřít. „Vymysleli si spoustu různých věcí, já uznám jediné – za dvoutunovým sporákem, který jsem nikdy neodtahoval, jsem měl trochu špíny," dodal majitel.

Jakmile Langer vymaloval, hygiena podnik opět otevřela. „Mělo to ale i odezvu, lidé přestali chodit. Musel jsem zaplatit jednatřicet tisíc korun pokuty a propustit zaměstnance. Potom jsem dostal infarkt," vysvětlil muž. Po třiadvaceti letech bez problémů chce teď zavřít.

Zanedbání úklidu je hlavní důvod, proč hygienici podniky zavírají. „Problém je potom i s absencí teplé vody. Tak třikrát do roka se stane, že stejný podnik zavřeme i víckrát," podotkl ředitel odboru hygieny výživy Milan Šles.

Majitel většinou nedostatky odstraní do tří dnů. „Jde hlavně o nánosy špíny, prachu a mastnoty v kuchyni a na nádobí. Problém je i třeba plesnivějící chladicí zařízení," dodal mluvčí inspektorů Kopřiva.

Kromě restaurace U Boba inspektoři loni uzavřeli třeba i obchod Brněnka v Joštově ulici. Podle inspektorů tam majitel výrazně zanedbal úklid. Kontrolou neprošel ani Hostinec u Kovárny v Těšanech na Brněnsku nebo obchod Jednota v Oslnovicích na Znojemsku.

Po inspekci už loni neotevřela třeba pivnice U Sedmi švábů v Brně. „Na adrese www.potravinynapranyri.cz lidé najdou provozovny, které jsme loni uzavřeli, včetně důvodů, které jsme k tomu měli," doporučil Kopřiva.