Druhý ročník průzkumu vychází z dat za loňský rok. „Sbírali jsme informace ze všech obcí s rozšířenou působností, kterých je v republice 206. Porovnávali jsme kvalitu života v oblastech zdraví a životní styl, materiální zabezpečení a vzdělání a vztahy a služby. Tyto okruhy ještě dělíme na menší, například na počet lékáren nebo bankomatů,“ vysvětlila metodiku projektová manažerka Petra Konečná.

Hustopeče se v republikovém srovnání umístily na třetím místě za prvními Říčany ve Středočeském kraji a druhou Prahou. Vysoké hodnocení získaly zejména v kolonce zdraví a životní prostředí.

Uhynulý zajíc.
Zvěř zabil jed proti hrabošům. Nemohli jsme jinak, hájí se firma, jež ho použila

Jižní Morava ve srovnání s republikou
- 3. místo Hustopeče
- 6. místo Brno
- 7. místo Židlochovice
- 9. místo Šlapanice
- 14. místo Rosice
- 15. místo Slavkov u Brna
- 25. místo Kuřim
- 26. místo Vyškov
- 37. místo Blansko
- 48. místo Pohořelice
- 50. místo Ivančice
- 53. místo Tišnov
- 56. místo Boskovice
- 64. místo Kyjov
- 67. místo Břeclav
- 80. místo Bučovice
- 124. místo Moravský Krumlov
- 168. místo Mikulov
- 169. místo Hodonín
- 175. místo Veselí nad Moravou
- 186. místo Znojmo

Dobře se tam žije třeba Kateřině Kopové. „Mám rodinu a cítím se velmi bezpečně. Je zde zázemí pro děti, rodiče i dobré podmínky pro podnikání,“ míní jednatelka místní mandlárny.

Kopová si chválí tradici vinařství a mandloní, díky kterému je město výjimečné. „Jsme průjezdní obec, ale turisté často zastaví. Život v Hustopečích je příjemný po všech stránkách,“ dodala.

Oproti předchozímu ročníku si v kraji nejvíc polepšily Pohořelice na Brněnsku. Ze 117. místa se dostaly na osmačtyřicáté. „Rozvíjíme bytovou výstavbu a snažíme se o to, aby tu mladí zakořenili. To se daří, počet obyvatel neustále roste. Také podporujeme vznik průmyslových zón, rozvoj kapacity školek i škol a zlepšujeme podmínky pro aktivní životní styl,“ okomentoval výsledek průzkumu starosta města Miroslav Novák.

Nejhůř v kraji skončilo Znojmo. V celkovém žebříčku je na 186. místě. „Projekt považujeme za povrchní a nedopracovaný, postrádá potřebnou kvalitu a relevantní data. Jsou zde smíchané indexy, z nichž spoustu vůbec nemůžeme ovlivnit. Zvláštní je zejména Index chráněných území. Jsme až na 170. místě, přitom Národní park Podyjí máme za humny a navazuje přímo na hranice historického města,“ zpochybnila mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Od sobotního poledne se hasiči snaží vyprostit ze studny zavaleného muže. Na místě jim pomáhá Záchranný útvar ze Zbirohu a Báňská záchranná služba z Hodonína a Libušína.
Mladík dva dny zavalený ve studni? Výjimečné, říkají báňští záchranáři

Průzkum je podle jeho manažerky relativní. „Neříkáme, co je ideální. Z databází sbíráme údaje, a pokud je v obci například nejvíc praktických lékařů, tak dostane nejvyšší počet bodů. Neoslovujeme obce ani neděláme dotazníková šetření, jedná se tedy o kvantitativní výzkum,“ objasnila Konečná.