Do kuchyní míří maso z prvních českých krokodýlů. Dva kusy porazili v uplynulých týdnech řezníci na farmě ve Velkém Karlově na Znojemsku. Maso potom zpracovali v Kosteleckých uzeninách v Kostelci na Jihlavsku. Díky nové vyhlášce, která platí od prvního března, můžou krokodýli na porážku a jejich maso do prodeje. Holding Agrofert, pod který farma spadá, ho nabídne luxusním restauracím v České republice. Zájemců jsou podle pracovníků farmy desítky.

Ve Velkém Karlově rostlo dvě stě krokodýlů nilských devět let. Na porážku má v následujících letech zamířit zhruba sto třicet z nich. „Potřebujeme snížit jejich počet. Zbylé kusy necháme jako podívanou pro turisty," naznačil plány ředitel podniku Agro Jevišovice Antonín Kyjovský.

První dvě porážky v Kosteleckých uzeninách byly zkušební. Řezníci se naučili, jak krokodýla stahovat tak, aby kůži nepoškodili. Pomohlo jim i instruktážní video z afrických krokodýlích farem. „Plánujeme porážku zhruba osmi zvířat týdně," sdělil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

První plaz určený k porážce vážil zhruba třiapadesát kilogramů. Z toho patnáct kilo měla kůže s hlavou a pět kilo vnitřnosti. Zbytek bylo maso, o jehož prodej se postarají Kostelecké uzeniny. Firma už začala vyrábět speciální etikety.

Na Vysočině ani jižní Moravě zatím není restaurace, která se přímo specializuje na maso z různých druhů exotických zvířat. Před čtyřmi lety je na jídelní lístek zařadil třeba brněnský Boulevard. „Neprosadilo se to. Pro lidi je to moc drahé," myslí si tamní šéfkuchař Jaroslav Kolbasovský. Česká masa jsou levnější a podle něj pro hosty chuťově přijatelnější. Podobný názor má i kuchař z restaurace Borgo Agnese v Brně Ivo Ševčík. „Exotická masa nejsou žádná výhra. Jejich chuť je dost nezvyklá," řekl kuchař.

Tradice vede

I lidé potvrzují, že si raději dají kus vepřového nebo kuře. Třeba dvaatřicetiletá Jana Prášková z Jihlavy upřednostňuje tradiční česká jídla. „Přiznám se, že krokodýlí maso bych vyzkoušela. Ale jen s velkou opatrností," řekla Prášková. Přestože Kostelecké uzeniny zatím krokodýla ještě neprodávají, mohla by ho vyzkoušet v restauraci Amazonia Jihlava. „Pokud si zákazník nebo skupina hostů přeje objednat exotické maso, vyhovíme jim. V nabídce máme například žraločí steak za dvě stě korun nebo krokodýlí steak za tři sta korun," sdělila servírka Hana Pilcová. Jiné podniky na Jihlavsku speciální masa nenabízí. „Chodí k nám hodně zahraničních turistů a ti vyžadují česká jídla," poznamenal ředitel jihlavského hotelu Gustav Mahler Vladislav Jiroušek.

Zatímco poptávka po mase krokodýlů a dalších zvířat, která lidé vidí jen v zoologických zahradách, není velká, zájem o šnečí a pštrosí speciality roste. „Porážíme rok staré pštrosy. Zájem o jejich maso se zvětšuje," uvedl Marek Kubíček z pštrosí farmy v Doubravicích nad Svitavou na Blanensku.

Kolik stojí kilogram masa z netradičního zvířete.
PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE!

Šneky ve velkém produkuje brněnská firma Snailnex Plus. „Za posledních deset let vzrostl zájem zhruba o třetinu," řekla spolumajitelka společnosti Dorota Součková. Podle ní za rostoucí popularitou stojí nová generace kuchařů, která jezdí na stáže do zahraničí a ví jak hlemýždě správně upravit. „Mladí lidé se nebojí zkoušet novinky. Starší lidé, kteří vyrůstali za komunismu, se ke šnečím jídlům neměli ani jak dostat," poznamenala Součková.

Předkrm ze šneků si hosté můžou objednat třeba v brněnské restauraci La Boucheé. Ta se specializuje na francouzskou kuchyni, kde má tento plž své nezastupitelné místo. „Vždy když obměňujeme jídelní lístek, zařazujeme některý pokrm ze šneků, protože je lidé mají rádi," řekla mluvčí restaurace Lucie Frgalová.

Krokodýla omráčí. Zvíře pak vykrvácí, říká Vejmelka

Jihlava /ROZHOVOR/ - Krokodýla nebudou už lidé v České republice znát jen ze zoologických zahrad. Brzy se s ním setkají i na talíři. Na to, jak se maso z podobných exotických zvířat dostane až na jídelní stůl, dohlíží i pobočka Státní veterinární správy pro Kraj Vysočina. „Máme na starosti dozor nad zpracováním a garantujeme zdravotní nezávadnost masa," říká ředitel správy Božek Vejmelka.

Jak dohlížíte na to, aby lidé krokodýly usmrcovali humánně?

Krokodýly zabíjí na farmě v místě jejich chovu. Smyslem našich kontrol je, aby porážená zvířata byla v dobrém zdravotním stavu, nikdo je netýral a aby nebyla ve stresu i s ohledem na kvalitu masa. Bezprostředně po poražení končí krokodýli v Kosteleckých uzeninách, kde je zpracují.

Jak vypadá další kontrola?

Po opracování na jatkách naši inspektoři odeberou vzorky k laboratornímu vyšetření. Pokud jsou všechny zkoušky v pořádku, rozhodne krajská veterinární správa o uvolnění masa do oběhu. Krokodýly zpracovávají na jatkách vždy odděleně od ostatních zvířat, zpravidla v sobotu.

Jsou nějaké normy, jak učit řezníky zabíjet exotická zvířata?

Zákon proti týrání zvířat stanovuje, za jakých podmínek a jak má být zvíře usmrceno. Musí to udělat odborník.

Jaké jsou rozdíly při usmrcování drůbeže a exotických zvířat?

Pár odlišností je, a to zejména z hlediska bezpečnosti pracovníků při porážce.

Jak se usmrcuje krokodýl?

Zvíře je třeba zafixovat, aby se nemohlo hýbat. Pak je odborník omráčí a následně nechá zvíře vykrvácet.

Kolik zvířat a v jakém časovém horizontu se porazí?

Zatím máme za sebou dvě zkušební porážky krokodýlů, vždy po jednom kusu. Testuje se doba porážky, způsob jatečného zpracování a další věci. Maso z první porážky je už v oběhu.

Kolik krokodýlů má jít ze dvou set kusů z farmy na porážku?

To záleží na rozhodnutí chovatele. Další plánované porážky nám předem oznámí Kostelecké uzeniny.