Šlápnutí do psího exkrementu dokáže pokazit závěr i sebelepšího výletu nebo procházky.

Antonie Frohnerová z Břeclavi už to nevydržela a na stav v parku Petra Bezruče a okolí si postěžovala redakci Břeclavského deníku.

„Do parku u nádraží psi nesmí. U parčíku Petra Bezruče, kde vznikl psí záchodek, bydlí dost starších lidí a rádi by si tam poseděli. Bohužel tam nemůžeme, pokud nechceme riskovat lejno na botě. Nikdo totiž psy nenaučil záchodky používat,“ uvedla žena v narážce na nezodpovědné chování majitelů zvířat.

Zdaleka není sama, kdo si na výkaly stěžuje. Z náhodně oslovených lidí každý připustil, že ponechaných exkrementů na trávníku je spousta.

Pytlíky zadarmo

Je to paradox. U busty Bezruče je pletivem ohraničená a zvlášť určená plocha k venčení, o pár metrů dál si lze zadarmo vzít papírové pytlíky.

„Psí záchodek v parku sice je, ale většinou je od exkrementů celé okolí. Hlavně od velkých psů, majitelé těch menších uklízí, od větších ne. Taky už jsem do toho šlápla,“ vyprávěla například Alice Smaženková.

Miroslav Hyrš ze společnosti Tempos, která zajišťuje úklid v břeclavských ulicích, tvrdí, že lidé sbírání po psech ignorují dlouhodobě. „Je to stále stejná písnička. Pokud dojde ke zlepšení, je tak nepatrné, že nelze ani rozpoznat,“ reagoval Hyrš. Zároveň upozornil, že park Petra Bezruče je pouze jedním z mnoha míst, kde lidé venčí psa bez dalšího zájmu.

„Nikde v republice nejsou lidé natolik zodpovědní, aby po zvířatech uklízeli. Nechci je ale všechny házet do jednoho pytle. Je spousta takových, kteří se o exkrementy postarají,“ pokračoval Hyrš.

Na babetě s vysavačem

V Břeclavi se o sběr hromádek stará pracovník, město objíždí na speciální „babetě“ s vysavačem. Musí téměř do všech koutů. „Je to totiž problém každé ulice. Má co dělat, aby exkrementy vysbíral,“ sdělil Hyrš.

Včera chvíli před polednem kráčela se svým miláčkem po Sovadinově ulici také Bronislava Mancinková. Ač majitelka malého plemene, tvrdí, že výkalů je čím dál více.

„Osobně po psovi sbírám, ale v parku a okolí je toho hodně. Nebývalo to. Nevím čím to je, asi na to lidi kašlou,“ zamýšlela se Mancinková.

Nezodpovědným majitelům zvířat hrozí pokuta až tisíc korun. „Stejně dopadnou ti, kteří znečistí okolí tím, že posvačí na lavičce a papíry hodí na zem. Takových pokut udělíme několik do týdne,“ sdělil mluvčí strážníků Zdeněk Novák.