Pojďte, nebojte se toho, zve Jakub Filip z Brna návštěvníky ke svému stánku na humpoleckém festivalu pouličního jídla. Lžíci do misky se sušenými moučnými červíky nebo cvrčky ale zaboří jen málo kdo. Přesvědčování, že i chutnají skoro stejně jako oříšky k večernímu chroupání u televize moc nepomáhá.

Tak má majitel exotického stánku aspoň čas vysvětlit nám jak se taková hmyzí pochoutka připravuje. „Červy máme od našeho dodavatele, který se věnuje chovu hmyzu výhradně pro gastronomii,“ zdůrazňuje. V době kdy jsou červíci a cvrčci vykrmováni se jim daří skvěle. Jako příslovečným čuníkům v žitě. Chroupají jen to nejlepší, kvalitní brambory, mrkvičku, salátek, než se odeberou na hmyzí jatka.

Další parkoviště budou mít řidiči v Pelhřimově na Rubešově ulici; Zdroj: Se souhlasem města
Další parkoviště budou mít řidiči v Pelhřimově na Rubešově ulici

Tam na ně podle Filipa ale nečeká řezník s paličkou, to by z červa nic nezbylo, ale milosrdná smrt mrazem. „Všechno se děje pod dohledem veterináře. Hmyz v mrazu postupně hybernuje a nakonec v klidu umírá,“ popisuje Filip jak hmyzí jatka fungují. Pak už jen zbývá hmyzí tělíčka podle receptu usušit a ochutit.


Nahrává se anketa ...

Podle Filipa je hmyz výživný stejně jako jiné druhy masa. Obsahuje množství proteinů, přičemž cvrček je výživnější než červ. Pokud si někdo myslí, že stačí vzít síťku, vyrazit do přírody a večeře bude za pět minut, má asi smůlu. Může skončit třeba i v nemocnici.

Soutěž ve vyprošťování. Podívejte se jak pracují profesionálové
Hasiče v Pelhřimově testovala soutěž. Na vyproštění lidí z vraku měli jen chvíli

„To bych nedělal, hmyz v přírodě se živí různě a podle toho i chutná. A navíc to co sní, zůstane v jeho těle,“ varuje Filip. Jak dodává, například mandelinka bramborová se živí bramborovou natí, ale ta je pro člověka nestravitelná. Podle Filipa samotný hmyz skoro žádnou chuť nemá, ale tím, že se ochutí, tak se z něj stává celkem lahůdka.

Jakub Filip se prodejem a zpracováním hmyzu živí už jedenáct let od chvíle, co hmyz jednou ze zvědavosti ochutnal. A není jediný, kdo nezvyklou svačinku nabízí. V Česku funguje několik hmyzích farem s licencí, protože i hmyz je podle zákona hospodářské zvíře a má svoji jateční velikost.