Makovec se pekařině věnuje odmala. „Rodiče měli pekárnu, takže jim bylo jasné, co synáček bude studovat," směje se muž.

Pekárnu si otevřel před sedmi lety, nyní má v Brně pět prodejen.

Do soutěže se Makovcovy kornspitzy dostaly už počtvrté, letošní vítězství ho překvapilo. „Myslím, že jsme kornspitz trochu spálili. Ale díky tvrdší kůrce si vevnitř zachoval vlhkost, možná proto si ho porota vybrala," spekuluje pětatřicetiletý muž.

Z výhry vědu nedělá, dokonce neví, jestli něco dostane. „Pro mě je to impulz snažit se dál," říká.

Kromě pekařiny Makovce zajímá káva, její příprava a způsoby pití. Chodí i na kurzy pro baristy. Na jiné věci mu už ale nezbývá čas. „Dneska ráno jsem pekl rohlíky, o víkendu koláče. O Vánocích a Velikonocích nechodím ani domů. Pořád na něco dávám pozor, něco kontroluji. Potrpím si na preciznost," vysvětluje.

Chce, aby byly jeho produkty chutné i zdravé. „Zákazníci si za ně připlatí, vědí, že se to odrazí na chuti. Nepoužíváme chemii," zdůrazňuje.

IVANA PARÍZKOVÁ