Ředitelka vyškovského Zoo parku Dagmar Nepeřená by přivítala, pokud by vláda umožnila otevřít o dva týdny dříve než navrhuje. „Bylo by dobré, kdyby o tom mohli rozhodnout sami provozovatelé, kteří přesně ví, jak je která zoo připravená,“ vyjádřila se ředitelka.

Autoři výzvy poukazují na to, že významné německé zoo otevřou od 3. května. Otevřít české a moravské zoologické zahrady až koncem příštího měsíce tak může podle jejich ředitelů zapříčinit rozsáhlé ekonomické, sociální a ochranářské škody. „Finanční soběstačnost zoologických zahrad je, na rozdíl od řady jiných kulturně vzdělávacích organizací, padesát, často však i osmdesát procent. V celkovém součtu se tedy ztráty na tržbách v českých zoo pouze za březen a duben pohybují okolo jednoho sta milionů korun,“ uvedli ve výzvě ředitele deseti zoologických zahrad. Zároveň ale počítají s pokračujícím uzavřením vnitřních pavilonu a s občerstvením návštěvníků jen z automatů nebo výdejních okének.

Zoologické zahrady jsou připravené na několik variant pro dřívější otevření venkovních areálů. Jednou z nich je i kapacitní omezení 150 až 200 návštěvníků na hektar tak, aby se mohli dostatečně rozptýlit po prohlídkových trasách.