Kromě dokončení křižovatky pod hlavním Palackého náměstím je nyní v souvislosti s průtahem na III/0501 prioritou oprava blízké ulice Boženy Němcové.

„Pravděpodobně od srpna počítáme s hotovou křižovatkou. Umožní to vpuštění proudu aut od autobusového nádraží k náměstí. To nejhorší pak budou mít řidiči za sebou, nová omezení je už nečekají,“ ujistila mluvčí Slavkova Veronika Slámová.

Na stanovení konkrétnějších termínů je ale stále brzo. Poslední přijatá omezení přitom například zjednosměrnila silnice mezi pečovatelských domem, technickými službami a autobusovým nádražím. Ve městě také kvůli opravě průtahu začal platit zákaz parkování v ulici Zborovská a na Koláčkově náměstí. „Je asi na čase schovat auto a vytáhnout koně. Bude to o dost rychlejší,“ komentovala náročnou situaci s humorem třeba Sára Hejdušková.

Jedenáctiletá Kristýna Dorazilová získala bronzovou medaili na šachovém mistrovství ČR.
Mladá šachistka Kristýna Dorazilová má republikový bronz. A také skalp šampiónky

Město přitom využívá snížené intenzity dopravy přes období letních prázdnin. Návštěvníci, kteří v létě míří do města na víkendové kulturní akce, jsou odkláněni k parkování na škvárové hřiště, které najdou u brány městského stadionu. Vyhnou se tím komplikacím v centru, navíc se nachází pouze pár set metrů od populárního letního koupaliště.

„Zároveň testujeme novou parkovací plochu v ulici Zámecká. Využívají ji zatím hlavně pořadatelé akcí, v areálu zámku, v budoucnu ale poslouží i turistům,“ ujistila Slámová.

Zmínila také možnost ideálního parkování na odstavné ploše za místním autobusovým nádražím. Do centra města si odtud návštěvníci snadno dojdou pěšky bez nutného hledání místa pro parkování nebo sledování objížděk.

Postupné opravy zahrnují vozovku, přechody, chodníky, veřejné osvětlení ale aktuálně v ulici Boženy Němcové také vodovod. Stavaři místním slibují za jejich trpělivost kvalitně odvedenou práci.

„Slavkov na to čekal už dlouho. Trocha nepohodlí se vydržet dá,“ uznal například Slavkovan Martin Popelka.

Výdejní box v Medlovicích.
Alternativa místo zrušeného obchodu: v Medlovicích mají výdejní box potravin

Zmíněnou rekonstrukci Malinovského ulice přitom město připravovalo mnoho let. Překryv s průtahem je spíše shodou okolností i s ohledem na dotaci kraje. Silnice III/0501 je totiž krajská. V lokalitě Malinovského se ve velké míře pohybují přes rok školáci.

„Chceme tam toho proto stihnout co nejvíce o prázdninách, kdy škola nefunguje. Ta ulice byla skutečně v dezolátním stavu. Tato situace nás mrzí, jak jsme dříve informovali, snažíme se o co nejmenší omezení,“ dodala mluvčí radnice.

Po dostavbě křižovatky se v srpnu práce zaměří na zmíněnou ulici Boženy Němcová. Potom se naváže Lidickou ulicí, aby následovala Slovanská. Pro příští tok je na řadě Bučovická a silnice od prodejny řetězce Penny. I přes náročnost situace již budou dostupné přístupové cesty v centru. Řidiče už tak komplikované uzavírky v dohledné budoucnosti nečekají.