I taková situace může nově nastat. Česká vláda totiž před několika dny schválila návrh na sjednání rámcové smlouvy o přeshraniční spolupráci v oblasti zdravotnické záchranné služby.

Když půjde o život

Spočívá v tom, že pokud se stane nehoda poblíž hranic na české straně, mohou k ní vyjet rakouští záchranáři, kteří mají k místu blíž. Stejně tak opačně. „Pacienti v ohrožení života budou mít v příhraničních oblastech s horší dojezdovou rychlostí domácích záchranářů výraznější šanci na rychlejší pomoc," vysvětlila mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová. Současně upozornila, že spolupráce se bude týkat hlavně závažných případů, kdy půjde o ohrožení lidského života nebo zdraví.

Dosavadní součinnost byla možná jen při katastrofách a velkých haváriích, a to podle smlouvy staré sedmnáct let. Ta nová možnosti značně rozšiřuje, pokrývá i činnost letecké záchranné služby.

Problém s dorozuměním by nastat neměl, zdravotníci z obou zemí jsou na to připraveni. „Domluví se mezi sebou prostřednictvím mobilních telefonů německy nebo anglicky. Případně využijí operátorů záchranné linky na obou stranách hranice. K dispozici mají také slovník používaných výrazů a frází pro potřebu komunikace s pacientem přímo na místě nehody," konstatovala mluvčí jihomoravských záchranářů.

Jednou z nejbližších nemocnic u jihomoravských hranic s Rakouskem je břeclavská. Podle ředitelky Janky Bambasové je na příjem pacientů od rakouských záchranářů připravená. Personál nemocnice už má za sebou jazykové kurzy i praktické přípravy budoucí spolupráce. „Není v tom žádný problém. Předpokládáme, že počet takových případů bude nanejvýš několik ročně," poznamenala Bambasová.

Vzájemnou spolupráci obou států ve zdravotnictví si pochvaluje zemský hejtman Dolních Rakous Erwin Pröll. „Někteří lidé to mají do nemocnice na území svého státu dál, než kdyby jeli do takového zařízení v cizině, které je kousek za hranicemi. Proto se nám osvědčilo, že mohou využít i bližší zařízení jiného státu," uvedl Pröll. Stejné to podle něho bude i se záchrannými službami, které mají zasahovat hlavně u vážných případů.

I bez dokladů

Spolupráci vítá i jihomoravský hejtman Michal Hašek. „Jde o to, aby pacient dostal pomoc co nejdříve. Chceme dokázat, že železná opona skutečně padla, že hranice jsou pouze formální čára na mapě a ne něco, co zabrání včasné lékařské pomoci," sdělil hejtman.

Pro řidiče sanitek platí na silnici předpisy dané země. Budou mít ale výjimky. „Například by neplatili za jízdu na dálnicích," řekla Zuchová. Smlouva stanoví i to, že záchranáři u sebe nemusí mít doklady, pokud při zásahu přejedou přes hranice.

Přeshraniční spolupráce se má v České republice týkat tří krajů, a to Jihomoravského, Jihočeského a Vysočiny. V Rakousku se dotkne spolkových zemí Horní Rakousy a Dolní Rakousy. Obdobná smlouva platí už od loňska s Německem.

Čeští a rakouští záchranáři spolu budou mluvit anglicky.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE