SILOVÝ VÍCEBOJ HASIČŮ (BLANENSKO)

Roztáhnout dvě hadice na vzdálenost čtyřiceti metrů. Přenést dva dvacetikilové barely a desetkrát překutálet pneumatiky. Nejen to budou muset zvládnout hasiči při zítřejším silovém víceboji v Olešnici na Blanensku. Olé Firefighter 2015 startuje v poledne před tamní hasičskou zbrojnicí. „Jde o soutěž TFA neboli nejtvrdší hasič přežije, která má simulovat reálnou hasičskou činnost a zásah," uvedl Jan Soukal ze sboru dobrovolných hasičů Olešnice, kteří akci pořádají.

Na trať plnou překážek vyběhnou závodníci ve třech kategoriích. Muži do čtyřiceti let, nad čtyřicet let a ženy. Muže čeká přenos figuríny na dvacet metrů, přesunutí závaží po kolejnici pomocí kladiva a následný běh do cíle. Pro ženy bude váha závaží a vzdálenosti nižší.

FESTIVAL NA NÁBŘEŽÍ (BRNĚNSKO)

Nasednout do parní lokomotivy z roku 1954 a projet se po Černovickém nábřeží mohou návštěvníci, kteří v sobotu zavítají na festival s názvem Překročme řeku. „Akce se uskuteční na nábřeží Svitavy v městské části Brno-střed, v Černovicích, Komárově, Tuřanech a Židenicích. V deset hodin dopoledne začne v Černovicích soutěž o nejoriginálnější plavidlo v neckyádě. Pokud nebudou lidé zrovna fandit, mohou si vyzkoušet střelbu z luku, souboj v šermířské aréně, venkovní šachy, rally s autíčky na ovládání, kopanou v nafukovací bublině nebo výrobu loděk," uvedla organizátorka Silvie Sanža. Vstup je zdarma a akce trvá až do desíti večer.

SLAVNOSTI RAJČAT (BŘECLAVSKO)

Rajské opojení zavládne v Břeclavi, kde se v sobotu uskuteční druhý ročník Slavností rajčat. Návštěvníci se dočkají řady nevšedních pokrmů, hudby či kuchařské show. Prostranství u synagogy zaplní už od devíti hodin ráno dvacítka stánků s rozmanitou nabídkou. Novinkou bude kuchařská show Davídkova koření. „To si loni na premiéru akce vymyslelo speciální směs se sušenými rajčaty a pak s ní vyhrálo všemožné kořenářské soutěže," sdělil organizátor Petr Vlasák, jenž na události spolupracuje s radnicí.

Příchozí ochutnají rajčatová jídla pocházející z řady zemí. Bude mezi nimi například španělská polévka gazpacho, italské lasagne nebo kavkazské speciality na grilu. Na své si přijdou i ti, kteří mají rádi koktejl Bloody Mary, tedy spojení rajčatové šťávy, vodky a koření. K dostání budou také vzácnosti jako rajčatový čaj, mýdla nebo olej.

DNY FOLKLORU (HODONÍNSKO)
Tisíce folkloristů míří v těchto dnech do Kyjova na Hodonínsku. Královské město totiž až do neděle ožije nejstarším regionálním folklorním festivalem v České republice. Na Slovácký rok, který se koná vždy po čtyřech letech, pokaždé přiláká tisíce lidí, včetně cizinců. „Loni festival prožilo přímo v Kyjově více než třicet tisíc návštěvníků," uvedl vedoucí kyjovského organizačního a právního odboru Filip Zdražil. Oficiální zahájení Slováckého roku je ale na programu v pátek. V sobotu se kyjovští mohou těšit na tradiční jarmark nebo krojovaný průvod. Proslulá jízda králů je na programu v neděli. Celofestivalové vstupné vychází na pět set korun.

NAPOLEONOVY NAROZENINY (VYŠKOVSKO)
Připomínka 210 let od slavné bitvy tří císařů se bude konat na Slavkovsku a Brněnsku tradičně v prosinci, o šestatřicet let dřív se ale cílevědomý francouzský vojevůdce narodil. Slavkov u Brna si jeho narozeniny v sobotu znovu ve velkém připomene. Zdi slavkovské památky lákají na takzvaný videomapping. „Je to unikátní grafická projekce, která se připravuje vždy speciálně na určitou budovu. V tomto případě na průčelí slavkovského zámku, kde asi v sedmi minutách zobrazí klíčové okamžiky jeho historie," vysvětlil za pořadatele Ivan Vystrčil.

Po půl desáté odstartuje projekce dokumentu o Luisi Berthierovi, který byl pravou rukou císaře a podílel se na geniálním manévru zvaném lví skok. Dokument slovem doprovodí brněnský herec Zdeněk Junák.

VÝLOV SEKTU Z PŘEHRADY (ZNOJEMSKO)
V sobotu zažije pláž Vranovské přehrady jubilejní patnáctý Galavečer sektu, který pořádají Vinné sklepy Lechovice na Znojemsku. Akce s charitativním podtextem je každoročně kulturním vyvrcholením sezony na přehradě. Celý program začne v šest odpoledne a lidé uvidí například vystoupení kapel Onkels a Arakain. Návštěvníci se však letos budou muset obejít bez závěrečného ohňostroje. „A to vzhledem k horkému počasí a s tím souvisejícím rizikem vzniku požáru," uvedla za organizátory Hana Kurtinová.

Vrcholem akce je výlov stovek lahví sektu ze dna přehrady. Ty tam každoročně ukládají potápěči. Po jejich výlovu míří do dražby. Letos zbývá vydražit ještě zhruba čtyři sta lahví. Výtěžek poputuje na konto Centra Paraple.

Další tipy na víkend z Brněnska
MEZINÁRODNÍ VÝSTAVA VÍN GRAND PRIXKdy: sobota, od 12.00 hodin
Kde: biskupský dvůr u Zelného trhu v Brně
Za kolik: 300 korun
Největší tahák: Ochutnávku zpříjemní cimbálová muzika

SRAZ MOTORKÁŘŮKdy: sobota, od 7.00 do 12.00 hodin
Kde: areál stadionu ve Zbýšově u Brna (u Rosic)
Za kolik: zdarma
Největší tahák: Poválečné i předválečné motorky

PROCHÁZKA PO ZOO
Kdy: sobota, od 9.00 do 16.00 hodin
Kde: Zoo Brno
Za kolik: 100 korun dospělí, 70 korun děti
Největší tahák: Rodiče s dětmi se naučí skládat i vlaštovku