Role Terezy Chytilové v celé kauze vychází na povrch postupně. Deník informoval, že z její adresy odešlo několik mailů kvůli zapůjčení předmětů pro výstavu. V té době však pracovala jako sekretářka krajského náměstka Zdeňka Pavlíka.

Mladá žena je zároveň neteří podnikatele a lobbisty Josefa Strachoně, což je dlouholetý přítel Božka. „Angažování náměstka Pavlíka ve slavkovské expozici je jen okrajovou záležitostí. Skutečným hybatelem je Božek a jeho pravá ruka Strachoň. Chytilová dělala dosud v sociální demokracii navzdory svému věku velkou kariéru, svého času byla i místopředsedkyní krajského výkonného výboru strany," sdělil zdroj z blízkosti krajské ČSSD, který si nepřál uvést své jméno.

Deník Rovnost Chytilovou kontaktoval, ale ta se nechtěla o kauze bavit. Na krajském úřadě už nepracuje, v současnosti je zastupitelkou Heršpic na Vyškovsku. „Ne, nemůžu mluvit, jsem nemocná," sdělila pouze. Její strýc Josef Strachoň nebral telefon.

Božek: S expozicí nemám nic společného

Náměstek Božek se ve svých vyjádřeních od celé kauzy distancuje. Odmítl i informaci, že ho už dvakrát na jednání krajského výkonného výboru spolustraníci vyzvali k odstoupení. „S napoleonskou expozicí ve Slavkově nemám nic společného. O vámi zmiňované výzvě k odstoupení mi není nic známo," reagoval náměstek.

V těchto dnech se čeká na vyjádření Vrchního soudu v Olomouci, na který se obrátil odborník na napoleonskou historii a majitel autorských práv k libretu Miroslav Jandora. „Vrchní soud nám už jednou dal za pravdu, ale krajský soud se jeho názorem neřídil, proto jsme se znovu odvolali. Na rozhodnutí pořád čekáme a stále žádáme, aby se chyby v expozici daly do pořádku," řekl Jandora.

Vrchní soud může předběžným opatřením dokonce expozici na čas uzavřít. „Rozhodujeme v neveřejném zasedání. Proto, dokud nám krajský soud nepotvrdí, že rozhodnutí už dostali všichni účastníci, nemůžu ho zatím komentovat," sdělil mluvčí soudu Petr Angyalossy, podle kterého by měl mít informace k dispozici na konci příštího týdne.

Zakázku na vybudování napoleonské expozice na slavkovském zámku získala díky nejnižší nábídnuté ceně firma SKR Stav, která s podobnou prací neměla dosud zkušenosti. Oproti původnímu zadání je v hotové výstavě méně originálních exponátů a odborníci upozorňují na faktické chyby v libretu.