V uskupení se k ANO přidali Starostové pro Jižní Moravu a koalice TOP 09 a Žít Brno. Celkem mají třiadvacet hlasů. V jednáních budou postupovat společně.

Například Starosty přitom ještě v pondělí označil Celý za svého nejbližšího potenciálního spojence. „Lidovci nám žádnou spolupráci nenabídli, proto jsme se přidali k ANO. Stále ale platí, že bychom v koalici rádi viděli právě je," sdělil lídr Starostů Martin Maleček.

Možné koaliceANO+ KDU-ČSL + TOP 09 s Žít Brno + STAN – 34 hlasů
ANO + ČSSD+ TOP 09 s Žít Brno + STAN – 34 hlasů
- v případě varianty s ČSSD je otázkou zapojení Michala Haška

Podle politologa Lubomíra Kopečka z Masarykovy univerzity je při vysokém počtu stran v zastupitelstvu možných hodně scénářů. Domnívá se, že není možné předvídat budoucí dění kvůli vysokému počtu stran v zastupitelstvu. „Spíše se dalo čekat, že se strany budou snažit spojit podle už osvědčených vzorců," uvedl. Narážel tak na vládnoucí koalici z brněnského magistrátu, kde spolu kromě ANO a lidovců zasedli zástupci TOP 09, Žít Brno a zelených. Ti by nyní v krajské vládě patrně chyběli.

Po pondělních výrocích, kdy lídr občanských demokratů Jiří Crha vyloučil spolupráci s koalicí TOP 09 a Žít Brno, zbývají jen dvě možnosti.

Trojblok mohou doplnit lidovci, na které jako na člena koalice se doposud sázelo. V takovém případě by měli celkem čtyřiatřicet hlasů v pětašedesáti¬členném zastupitelstvu. Lidovci by však po vzniku trojbloku patrně neobsadili post hejtmana, o který usilovali. Podle neoficiálních informací má kraj vést jednička kandidátky ANO Bohumil Šimek. V takovém případě by ale musel opustit svůj post ředitele brněnských strážníků. Podle zákona totiž není slučitelný s funkcí uvolněného zastupitele, jako hejtman nebo členové rady jsou.

Jiná varianta počítá s náhradou lidovců sociálními demokraty. Podle podmínky ANO by ale v radě nesměl usednout Michal Hašek.

Jak uvedl brněnský primátor a člen vyjednávacího týmu ANO, jednání stále nejsou ukončená. „Pořád jednáme s oběma stranami," vzkázal.