Ta reakce byla rychlá. A úlevná. „Zatím je to dobré. Řeší je spíš lidé, kteří projíždí a míří dál na Soutok. Tady skoro nejsou, jinak už by se návštěvníci sháněli po repelentech." Kastelán zámečku Pohansko u Břeclavi Pavel Gajda komentoval příznivý stav letošního množství komárů s poklidem.

Pohansko patří k hojně navštěvovaným turistickým cílům, kde v minulosti nebyla o nepříjemné bodnutí nouze. Poslední teplé zimy a suchá léta však bzučivému hmyzu příliš nepřejí. Ve vyjádření pro Břeclavský deník Rovnost to uvedl odborník přes komáry Oldřich Šebesta z krajské hygienické stanice. „Komáři byli, jsou a budou. Jejich letošní množství je ale nižší než obvykle," nechal se slyšet Šebesta.

Méně je zejména druhu, jenž se množí při jarních nebo letních záplavách. S těmi následně souvisí komáří kalamity. V tradičních oblastech pod vodou je nyní počet minimální. „Třeba na Soutoku je komárů neobvykle málo. V Kančí oboře je jich o něco více, přesto nevybočují z normálu," doplnil Šebesta.

Stejně jako desítky tisíc dalších obyvatel břeclavského regionu si současný stav pochvaluje například Oldřich Bělka z Lanžhota. „U nás jich bývá dost, ale tento rok se nějak vytratili. Nezaznamenal jsem žádného ani večer při grilovačkách," sdělil Lanžhotčan.

Zatímco situace s komáry většinu lidí potěší, opačný stav panuje u muchniček. Odborník Šebesta označil jejich výskyt za velmi vysoký. Zejména pak u rybníku Apollu ležícím mezi Břeclaví a Lednicí, kde vznikají celá mračna. „Těžko říct, čím to je. Ve srovnání s komáry mají muchničky trochu jiný vývoj. Líhnou se spíš v proudících vodách. U Apolla se zřejmě líhnou u jeho výpusti. Narazit na ně lze i v Kančí oboře," oznámil Šebesta.

Odhadovat množství komárů je částečně možné už v zimě. Jakmile chybí více sněhu a následné jarní záplavy, šance na příjemnější léto bez bzučení u ucha a poštípaných zad stoupá. „Pokud se někde komáři objevili, je to lokální záležitost spojená se vznikem tůně," poznamenal Šebesta.

Prognóza na další týdne a měsíce neexistuje. Zkušenosti z minulosti ukazují, že se situace může změnit i v pozdější době. Vzpomenout stačí podzim 2014, kdy o sobě dali komáři vědět až v říjnu. Odborníci pak označili jejich počty za kalamitní.