Navržený objekt je členěný na uliční část a dvorní část. Pomyslný předěl tvoří vnitřní hala a schodiště s výtahem. „Součástí přístavby je rovněž vybudování šesti učeben, jelikož cílem je navýšit kapacitu. V jedné třídě může být pětadvacet dětí, ale trend je dvacet žáků. To znamená, že navýšení bude o více než sto dvacet dětí,“ řekl Novák. Stavbu si na sociálních sítích města pochvalují taky tamní obyvatelé.

Spokojenost s projektem vyjádřil rovněž starosta Cvrčovic, které leží vedle Pohořelic, Pavel Endlicher. „Určitě tam chodí i nějaké děti ze Cvrčovic. Jsem proto rád, že se komfort a kapacita žáků zvyšuje," uvedl.

Pouhé čtyři měsíce trvala rekonstrukce Havlíčkovy vily v břeclavské místní části Poštorná, kterou spravuje nadační fond Moravská krása.
Poštorná: dámy navracejí Havlíčkově vile zašlou krásu. Podívejte se

Představitelé města chtějí s projekčními pracemi začít hned po skončení výběrového řízení na jejich dodavatele. Územní povolení chtějí Pohořeličtí získat v prvním čtvrtletí příštího roku, aby mohli žádat o dotace v novém programovacím období.

Před čtrnácti lety chodilo na tamní základní školu 430 žáků. „Nyní už máme sedm set dětí a jsme v pěti budovách,“ vyčíslil nedávno ředitel školy Stanislav Polák.

V Pohořelicích rozšiřují i kapacity mateřské školy. Kvůli velkému počtu dětí. V plánu je nový areál ve Znojemské ulici za zhruba 160 milionů bez daně. Loni navštěvovalo tamní mateřskou školu 212 dětí, výhled v roce 2030 je až 360 žáků. „Školka bude mít kapacitu až 250 dětí,“ řekl před časem Novák.

Mikulov na Břeclavsku.
Změna v ceníku parkování. Auto odstaví Mikulovští přes noc zdarma

Projektanti mohou do 8.listopadu doručit plány mateřské školy pro územní plánování. Na začátku listopadu budou totiž představitelé města z návrhů vybírat. Kromě školky se zahradou má být v budoucnu na dvouhektarovém pozemku nového areálu také komunitní centrum.

Nedostatečná kapacita základní a mateřské školy je kvůli neustále navyšujícímu se počtu obyvatel města. „V roce 2005 jsme měli zhruba 4 400 obyvatel, o patnáct let později 5 133. Výrazně stoupl také počet lidí, kteří jsou v Pohořelicích zaměstnaní. V roce 2005 jich bylo šestnáct set, teď přes čtyři tisíce. Do roku 2030 bychom měli být až někde na 8 200 obyvatelích," objasnil Novák v rozhovoru pro Deník Rovnost.

LUKÁŠ SOLAŘ

MICHAL HRABAL