Jedním z hradů, kam přišlo lidí méně, je Veveří tyčící se nad Brněnskou přehradou. Pokles o osmnáct tisíc návštěvníků byl ale podle kastelánky Lenky Florkové spíše návrat k běžným číslům. Loňský rok, kdy na hrad zamířilo téměř sto tisíc lidí, byl totiž výjimečný. „K rekordní návštěvnosti z loňského roku přispěl Lucemburský rok,“ vysvětlila Florková. Díky této kampani zaměřující se na sídla Lucemburků vznikla na hradě třeba nová stálá výstava Lev a orlice.

Návštěvnost hradů a zámků na jižní Moravě. Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

V zimě se na hradě bude pracovat. Na Veveří se neustále snaží zpřístupňovat a opravovat další místnosti. „Už máme schválené peníze na několik oprav v zimním období. Do další místnosti dáme látkové tapety a vybavení, vznikne také nová pokladna,“ popsala kastelánka.

Velké věci se už teď v listopadu začnou dít v areálu hradu Pernštejn na Brněnsku, kam letos stejně jako v předchozích letech zavítalo kolem osmdesáti tisíc návštěvníků. Začínají opravy unikátních zahrad v hradním svahu, budou pokračovat i v příští sezoně. „Návštěvníky ale rozhodně neomezí,“ slíbil pernštejnský kastelán Zdeněk Škrabal. První zájemci se do zahrad podívají v roce 2020.

Venkovní kluziště u sochy Jošta v centru Brna.
Vánoční trhy se rozšíří na celé Dominikánské náměstí. Bruslaři zamíří k Joštovi

Na hradech a zámcích i v letošní sezoně našli návštěvníci díky různým akcím i jiné vyžití, než jen prohlídku historických prostor. „Vrcholnou akcí na Pernštejně byly Slavnosti Pernštejnského panství, letos je navštívilo rekordních deset tisíc lidí,“ podotkla mluvčí Národního památkového ústavu Dagmar Šnajdarová.

Už tradičně nejvíce lidí, téměř čtyři sta třicet tisíc, zavítalo na zámek Lednice na Břeclavsku. „Lednický areál přitahuje rozlehlostí, letos jsme také otevřeli nově zrestaurované salonky v minaretu v zámeckém parku či nabídli různé noční prohlídky,“ řekla kastelánka Ivana Holásková. Zámek bude otevřený ještě o víkendech do poloviny prosince.

Nedaleký valtický zámek zase lidé zanedlouho uvidí ve filmu. „Zhruba měsíc jsme měli zavřeno kvůli natáčení. Filmaři tu pracovali na dvoudílném filmu Marie Terezie, asi pět dní se na zámku natáčel seriál Romanovci,“ vypočítal valtický kastelán Richard Svoboda. Dodal, že je to hlavní důvod, proč na zámek proti loňsku přišlo o třicet tisíc návštěvníků méně.

Filmaři budou natáčet na valtickém zámku dvoudílný historický film o Marii Terezii. Od dvaadvacátého května do desátého června. Předtím točili třeba v Kroměříži.
Ve Valticích ožije Marie Terezie. Historický film přijede natáčet i Kotek