Opravu nemochovického kostela má na starosti chvalkovická farnost, která kvůli opravám požádala o dotaci. „Církev jako vlastník objektu podalo žádost o dotaci ve výši dvou milionů čtyř set tisíc korun. My na akci navíc přispějeme z obecní pokladny dalšími čtyřmi sty tisíci korun,“ vyčíslil starosta Nemochovic Lubomír Hofírek.

Projekt na opravu kostela počítá s celou sérií oprav. „Kostel by měl dostat novou střechu, opravená bude také věž včetně krovů. Dále by peníze měly pokrýt izolaci a odvodnění, případně ještě fasádu,“ jmenoval starosta.

Z dlouhodobého hlediska tím ovšem opravy na nemochovickém kostele nekončí. „Časem bude určitě potřeba udělat novou podlahu, vnitřek kostela zřejmě bude potřebovat restaurátorské práce. Na tyto vnitřní úpravy ovšem dotace stačit nebude,“ vysvětlil Hofírek.

Bez dalších peněz od státu nebo Evropské unie si obec nedokáže pokračování rekonstrukce představit. „Obávám se, že bez dotace nepřichází rekonstrukce v úvahu. Už těch čtyři sta tisíc korun, kterými obec přispívá, je pro nás velká částka, a případnou větší podporu si nemůžeme dovolit,“ vysvětlil starosta.

Opravu kostela chystají také ve Švábenicích, kde se letos naopak zaměřili na vnitřek. „Opravujeme hlavně strop, který už byl hrozně poničený. Po omítnutí vnitřek kostela kompletně vymalujeme, protože na stěnách zůstaly stopy po minulých opravách, při kterých jsme měnili elektrické obvody,“ řekl švábenický farář Boguslaw Jonczyk.

Kostel už je v současnosti kvůli opravám uzavřený. „Počítáme, že práce by mohly skončit někdy v polovině května,“ odhadl Jonczyk. Přes velikonoční svátky ovšem opravy na chvíli ustanou a kostel se otevře.

Švábenická farnost se o pomoc v podobě dotace opřít nemůže. „Zkoušeli jsme žádat o dotaci už před dvěma lety na elektrické obvody, ale neuspěli jsme, takže jsme pochopili, že od státu žádnou pomoc čekat nemůžeme. Obrátili jsme se tedy na obce a také se nám podařilo získat nějaké soukromé dary od věřících,“ popsal farář.

S příspěvkem na opravu klenby stropu a následné vymalování tak vedení Švábenic počítá. „Schválili jsme na zastupitelstvu v rámci rozpočtu příspěvek na opravu kostela ve výši tří set tisíc korun,“ potvrdil starosta městyse Josef Kubík.

Švábenice přitom nezůstaly jedinou obcí, která opravu kostela podpořila. Přispěli také Dětkovice, jejichž obyvatelé služby kostela také využívají. „Spadáme pod švábenickou farnost, takže tamní kostel je i naším farním kostelem, a cítili jsme tedy morální povinnost na opravy přispět,“ uvedl starosta Dětkovic Jan Vrána.