Pozorujete na jižní Moravě zlepšení v chování lidí při topení?
Konkrétně v Brně už neekologicky topí málokdo. Na celé jižní Moravě je ale v porovnání s ním případů více. V posledních dvou týdnech nebyl den, kdy by nám někdo nevolal. Například, že jeho soused pálí v kotli nějaký odpad.

Myslíte si, že jsou kotlíkové dotace dostatečně efektivní opatření?
Podle mého názoru jsou velmi efektivní. Zájem je veliký. Mám pocit, že jsou dotace dokonce už vyčerpané. Je to krok správným směrem, poskytnout peníze na nový ekologický kotel lidem, kteří si ho nemůžou dovolit.

CELÉ TÉMA O TOM, ČÍM ČEŠI TOPÍ, NAJDETE V ÚTERNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST.

Čím si zájem vysvětlujete?
Neekologické topení je problém, který se každého v dané oblasti poměrně výrazně dotkne. Nejen kvůli zvýšenému výskytu alergií a nemocí. Dým z nedokonalého pálení je prostě vidět. Třeba globální oteplování lidi tolik nevnímají, je to pro ně imaginární pojem. Znečištění ovzduší je mnohem blíž, a tak jsou ochotnější jej řešit.

Topí lidé u nás hůře, nebo lépe než v zahraničí?
Je poměrně výrazně vidět vývoj od východu na západ. Například v Německu už si nikdo nedovolí topit nekvalitním uhlím, u nás jsme ještě pozadu. Myslím ale, že se v tomto ohledu dobře a docela rychle vyvíjíme. Západním zemím bychom se mohli vyrovnat zhruba do deseti let.

ELIŠKA SRNCOVÁ