To potvrzují i čísla za minulý rok. Zloději během něj ukradli 544 aut za osmapadesát milionů korun, rok předtím šlo o 569 krádeží v hodnotě necelých jednasedmdesáti milionů.

Že si řidiči dávají na svoje auta větší pozor, potvrzuje brněnský autodopravce Martin Punčochář, který si svá auta pojistil proti krádeži. „Kromě toho je uvnitř každého z nich také satelitní sledování, díky kterému ukradené auto můžu nechat najít," uvedl Punčochář.

Přestože je ukrást auto složitější než v minulých letech, najít zloděje je pro policii stále velký problém. Loni objasnili necelou třetinu všech krádeží aut. Podobně jako každý rok. „Problém je v tom, že nám krádež majitelé aut nahlásí až po nějaké době. Pak už je téměř nemožné zajistit nějaké stopy nebo svědky," vysvětlila Vedrová.

krádeže aut1/2015: 132 ukradených aut, škoda 9 808 000 korun
2014: 544 ukradených aut, škoda 58 078 000 korun
2013: 569 ukradených aut, škoda 70 650 000 korun
2012: 487 ukradených aut, škoda 70 357 000 korun
2011: 689 ukradených aut, škoda 85 458 000 korun
2010: 604 ukradených aut, škoda 95 107 000 korun
Během pěti let klesl počet krádeží v kraji oproti roku 2010 přibližně o deset procent.

ČTĚTE TAKÉ: Policisté dopadli dvojici, která ukradla třicet aut. Některá přímo na zakázku 

Podle ní nejčastěji kradou zloději sami nebo ve dvojici. „Také u nás ale působí skupiny ze zahraničí, především ze Slovenska nebo bývalého Sovětského svazu," upozornila Vedrová.

V poslední době se specializují především na značky Škoda a Volkswagen. Kradou se ale všechny auta. „V podstatě neexistuje typický vůz, na který by se zloději zaměřovali nejčastěji. Krade se více méně všechno, a dokonce je i lhostejné, jak staré či ojeté auto je. Rozhodně nejsou zloději zaměřeni jen na nejprodávanější a nejdostupnější auta," tvrdí Libor Beran z pojišťovny Allianz.

Nejohroženější v kraji jsou podle policejních statistik řidiči z Brna. „V Brně je totiž nejvíce aut a je zde samozřejmě také daleko větší anonymita. Velké anonymní město zloděje láká," vysvětlila Vedrová.

Podle Michala Neužila z brněnského Centra zabezpečení a ozvučení vozidel by v boji proti zlodějům pomohl aktivnější přístup policie a opatrnější řidiči. „Zlodějům často nahrávají. Na ulici najdou volné parkovací místo a zaradují se, byť není dobře osvětlené a ze dvou stran zakrývá výhled na auto křoví. Pokud auto nemá smysluplné zabezpečení, řidič nechá technický průkaz na sluneční clonce a servisní knížku v přihrádce před spolujezdcem, je zloděj ve velké výhodě," upozornil Neužil.

KAREL SELINGER