Kraj už měl zásady územního rozvoje hotové v roce 2011, ty ale zrušil Nejvyšší správní soud. Ozvaly se totiž obce z okolí plánovaných silničních staveb, které protestovaly proti neúměrnému zatížení hlukem a prachem. „Blažovice jsou obklopené silnicí druhé třídy, dálnicí D1, železniční tratí a nad hlavami nám prolétávají letadla z tuřanského letiště. Ze severozápadní strany má přibýt ještě tangenta vycházející z D1. Už teď je zatížení nadlimitní a v budoucnu se stane nesnesitelným," řekl starosta obce Petr Pleva.

Radní pro územní plánování Antonín Tesařík se chce tentokrát sporům s obcemi vyhnout. „Od začátku roku jsme navštívili padesát obcí, které posílaly připomínky. Nemůžeme říct, že bychom už našli shodu, ale snažím se pochopit, jaký problém mají. Určitě už nechceme vést žádné právní bitvy," ujistil Tesařík.

V nejbližších týdnech kraj vybere zpracovatele, který na detailní podobě zásad začne pracovat. „Budeme postupovat úplně od začátku, jak to požaduje stavební zákon. Navíc od roku 2010 se mnoho věcí v krajině změnilo a musíme je zapracovat. Nejvyšší správní soud směřoval svou výtku k vyhodnocení vlivu staveb na životní prostředí a na to se teď musíme důkladně zaměřit," dodal Tesařík.

Na Ústavním soudě stále leží stížnost podaná krajem kvůli zrušení minulých zásad. „Pokud jí soud vyhoví, začne platit původně schválený dokument, ale nemůžeme na to spoléhat," doplnil.